Португалија жели да помогне Србији у заштити животне средине

Португалија жели да помогне Србији у заштити животне средине

delegacija PortugalijeМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван  састао се данас са амбасадором Португалије у Србији Аугустом Пеишотом и генералним директором португалске компаније EFACEC Фернандом Фереиром.

Амбасадор Португала je рекао да је Република Србија најважнија земља региона чије се прикључење очекује у Европској унији. Указао је да су Португалија и Србија две пријатељске земље и да због значаја и важности заштите животне средине у процесу  ЕУ интеграције Србије,  Португалија жели да помогне Србији у тој области.

Министар Горан Триван је захвалио на интересовању и досадашњој сарадњи и истакао важност јачања односа и будуће сарадње Србије и Португалије у области заштите животне средине. Он је рекао да нам је у решавању главних изазова у сектору заштите животне средине, значајно искуство и пракса Португалије која је по величини и броју становника  приближна Србији.

Указао је да нам је за достизање европских стандарда у области заштите животне средине, значајно да се кроз јавно–приватно партнерство подрже пројекти локалних самоуправа у преради отпада, отпадних вода, бољег квалитета ваздуха. Министар Триван је рекао да су Србији потребна постројења за прераду свих врста отпада, али да је МЗЖС одлучно у ставу да се могу увозити само технологије које  испуњавају највише еколошке стандарде.

Гости су изразили заинтересованост да поделе знање и искуства Португалије у области заштите животне средине. Указали су да желе да пруже помоћ кроз инвестирање у пројекте, посебно у области отпада и отпадних вода, у којима би учествовала  португалска компанија EFACEC. Та компанија већ 70 година послује у преко 65 земаља света у електричној струци (мотори, генератори, трансформатори и електрична опрема), а посебно је фокусирана на менаџмент у области заштите животне средине, где инвестирају у пројекте третмана отпада и отпадних вода.