Помоћ Јапана за бољу животну средину Осечине

Помоћ Јапана за бољу животну средину Осечине

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас церемонији потписивања уговора за доделу донације Владе Јапана општини Осечина за област заштите животне средине, у вредности од седамдесетдве хиљаде седам стотина евра.

Уговором о донацији који су свечано потписали Тецуја Цубота, саветник амбасаде Јапана у Републици Србији и Драган Алексић, председник општине Осечина, ЈКП „Осечина“ додељена су средства за набавку камиона за прикупљање смећа и 30 контејнера. Помоћ је додељена из програма пројеката за основне потребе становништва (ПОПОС) које Влада Јапана донира земљама с циљем подршке економском и социјалном развоју, односно ради решавања животних питања становништва у вези с заштитом животне средине, образовањем, здравственом и социјалном заштитом.

„Једна од предности нашег програма помоћи јесте да локално становништво може у кратком року да осети бенефит од подржаног пројекта. Очекујемо да ће ова донација допринети обезбеђивању чистог, уређеног и здравијег животног окружења у Осечини, а реализован пројекат додатно ојачати пријатељске односе Србије и Јапана“, рекао је Тецуја Цубота на церемонији.

„Помоћ у заштити животне средине изражена конкретно у додељеним средствима за решавање кључних питања животне средине у Осечини, пример је помоћи коју Јапан указује нашој земљи, и зато користим прилику да се захвалим на свему што Јапан чини за нашу земљу, а то није мало“, истакао је министар.  Указујући да је Србији потребна помоћи и подршка, нарочито од технолошки развијених земаља као што је Јапан, министар Триван је истакао „да је сарадња са Јапаном јако добра и конструктивна за Србију, а досадашња подршка јапанске владе основ јачања сарадње и добрих односа две земље“.

Председник општине Осечина Драган Алексић је изразио захвалност на свеукупној помоћи коју је до сада Влада Јапана доделила овој општини у области здравства, комуналне инфраструктуре и заштите животне средине, наглашавајући да се она увек пружа безусловно и у континуитету. Осечина, која до сада није имала довољно средстава да сама реши питање комуналног отпада, добијеним средствима решиће вишедеценијски проблем у прикупљању и одношењу смећа варошица и околних 18 села, што ову донацију чини нарочито значајном, нагласио је директор ЈКП „Осечина“ Никола Томић.

Укључујући донацију за општину Осечина, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године, износи преко 13.4 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 507 милиона евра.

Видео-материјал са скупа можете преузети са https://www.infobiro.tv/