Подстицање сарадње са ФАО

Подстицање сарадње са ФАО

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са помоћником генералног директора Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) и регионалним представником те организације за Европу и Централну Азију Владимиром Рахмањином. У пријатељском разговору представљени су глобална визија и планирани циљеви ове међународне организације у блиској вези са питањима заштите животне средине, с посебним освртом на развијање сарадње у региону и Србији.

Министар Горан Триван констатовао је високу заинтересованост за боље разумевање и јачање сарадње са овом значајном међународном организацијом, која се до сада одвијала у оквиру борбе против климатских промена и у вези одрживог управљања природним ресурсима.

Он је нагласио да је пољопривреда област у врху оних које највише загађују животну средину, због чега представља уједно широк простор за заједничко деловање и сарадњу, у циљу виших стандарда животне средине. Министар је изразио пуну подршку активностима и пројектима ФАО који доприносе стварању здравијег окружења и борби против климатских промена.

Триван, који је представник Србије за сарадњу са Глобалним фондом за животну средину (ГЕФ), нагласио је да ће и убудуће наставити да подстиче сарадњу са ФАО и пружа подршку пројектима финансираним од стране ГЕФ-а, нарочито у области климатских промена, деградације земљишта у контексту имплементације Конвенције о борби против дезертификације, пошумљавања, и другим.

Довољно хране за све, која је биолошки и органски здрава, један је од основних задатака на глобалном плану, који је непосредно повезан са обезбеђењем здравије животне средине, рекао је регионални представник ФАО.  Он је указао да ће у наредном периоду ФАО активно радити на јачању сарадње у региону.

Владимир Рахмањин позвао је на активнију улогу Србије у раду ове међународне организације, већу укљученост српских научника, стручњака и академика,  и доступност научних достигнућа и знања Србије у глобалним оквирима.