Подршка УНДП Србији у заштити животне средине

Подршка УНДП Србији у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са сталном представницом Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) Франсин Пикап о досадашњој сарадњи на пројектима и плановима за наредни период.

Министар Триван  изразио је задовољство и захвалност на сарадњи и подршци УНДП у реализацији стратешки важних пројеката у области животне средине и климатских промена. Указао је на значај развијања  сарадње и  будуће акције кроз подршку пројектима у животну средину, програмима циркуларне и зелене економије који  помажу Србији да развије еколошки одрживе политике усмерене на раст и напредак од којих ће користи имати њени грађани.

Триван  је указао да је Министарство заштите животне средине Републике Србије, посвећено  проналажењу дугорочно одрживих и исплативих решења за питања заштите животне средине и климатских промена. Интензивним и успешним међународним активностима у области климатских промена, Србија која је потпредседник Скупштине Уједињених нација за животну средину (УНЕА-5) има значајну улогу у највишем светском телу за животну средину и допринеси глобалном напору у борби против климатских промена.

Триван је рекао да је улагање у животну средину стратешки важно и да су се пројекти као што је „Локални развој отпоран на климатске промене“, показали  успешним јер имају подршку УНДП, Глобалног фонда за животну средину и организација цивилног друштва. „Успешно спроводимо овај пројект,  који је  прилика за општине, пословни сектор, организације цивилног друштва и научно истраживачку заједницу да удруже снаге у одговору на изазове климатских промена, очувању живота људи и пружању подршке економском развоју кроз иновативна решења“,указао је министар.

Заједнички је оцењено да су  такви пројекти који носе иновативна решења у борби са климатским променама и  који доносе бољитак локалним срединама и здрав живот њеним грађанима добри примери одговора на изазове  у заштити животне средине.

Стална представницом Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) Франсин Пикап је указала на препознате напоре МЗЖС у различитим областима животне средине, наводећи примере као што је акција проналажења опасног отпада. Истакла је посебан значај и важност  животне  средине у достизању циљева одрживог развоја и напретка у борби са климатским променама. Навела је важност јачања административних капацитета на републичком и локалом нивоу у функцији израде и реализације одрживих пројеката у животној средини.  Исказала је спремност да се  досадашња  успешна сарадња у заштити животне средине континуирано настави и унапреди  кроз интензивирање активности УНДП у републици Србији.