Подршка Сједињених Америчких Држава у заштити животне средине

Подршка Сједињених Америчких Држава у заштити животне средине

img_3136Данас је у Министарству пољопривреде и заштите животне средине одржан састанак са представницима амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду и Агенције за заштиту животне средине С.А.Д.
Испред Министарства састанку су присуствовали: др Стана Божовић, државни секретар, Гордана Петковић, начелница одељења за међународну сарадњу и финансије, и Милан Стевановић, саветник. Испред амбасаде С.А.Д. у Београду, састанку су присуствовали: Каролина Хидеа, начелница економског одељења амбасаде, Џонатан Клифтон, саветник у одељењу за заштиту животне средине, Дејан Гајић, саветник, као и Клеј Милер, високи представник Агенције за заштиту животне средине С.А.Д.
img_3137Државна секретарка, др Стана Божовић, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, је тим поводом упозната са иницијативом о додели стручне и техничке помоћи Министарству ради унапређења правног оквира који дефинише област заштите животне средине и климатских промена, затим предлога за мере унапређења рада инспекцијских служби и надзора у области примене правног оквира, као и размене искустава у области подизања свести органа  правосуђа у делу кажњавања починилаца за дела против животне средине.
Том приликом, државна секретарка, др Стана Божовић, се захвалила на подршци Сједињених Америчких Држава у процесу приближавања Србије Европској Унији, као и за подршку у спровођењу суштинских друштвено – економских реформи које спроводи Влада Републике Србије.
''За област заштите животне средине'', истакла је она,''ми имамо 5 приоритених области на којима посвећено радимо: 1) успешну реализацију преговора са Европском Унијом у погледу поглавља 27, животна средина и климатске промене, 2) успостављање стабилног, предвидљивог и одрживог националног система финансирања заштите животне средине, 3) јачање административних капацитета, 4) анализа и унапређење институционалног оквира, како би се сви сектори који се преговарају под заштитом животне средине нашли под једним кровом, у првом реду управљање водама, и 5) образовање и подизање свести грађана у циљу бољег разумевања неопходни заштите животне средине. Област заштите животне средине чини скоро трећину наших националних финансијских и правних обавеза у процесу придруживања.'', истакла је државна секретарка Божовић.
Каролина Хидеа, начелница економског одељења амбасаде С.А.Д. у Србији, је изразила спремност С.А.Д. да помогне Србији и тако изазовном и захтевном задатку, као што је усаглашавање стандарда у области заштите животне средине са стандардима ЕУ, у процесу придруживања Србије Европској Унији. ''Подизање административних капацитета и образовање грађана су компоненте сарадње у којима С.А.Д. може значајно да помогне Министарству и нама ће бити задовољство да вам пружимо подршку у тим, као и у другим областима у којима сматрате да вам је подршка потребна'', истакла је Хидеа.
На крају састанка, државна секретарка Божовић и Каролина Хидеа, су потписале Писмо о размени којим ће се Министарству омогућити стручна и техничка помоћ Агенције за заштиту животне средине С.А.Д. у наредном периоду.