Подршка развоју бициклизма у Србији за бољи квалитет ваздуха

Подршка развоју бициклизма у Србији за бољи квалитет ваздуха

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са председником удружења грађана „Новосадска бициклистичка иницијатива”, Марком Трифковићем, о предлозима ове организације за подстицај развоју бициклизма у Србији, који истовремено доприноси побољшању квалитета ваздуха.

„Новосадска бициклистичка иницијатива” недавно се обратила Министарству заштите животне средине са предлогом за субвенционисање куповине бицикала, у циљу заштите животне средине, смањења загађења ваздуха и смањења буке. За градове који су већи, или имају узбрдице, предложили су подстицај за набавку електричних бицикала, и промену регулатива у области саобраћаја, како би бициклистички саобраћај био безбеднији и приступачнији.

Министар Горан Триван размотрио је предлоге овог удружења оцењујући позитивним све иницијативе које подстичу оне видове транспорта и саобраћаја који мање загађују животну средину и имају мањи еколошки отисак. Неопходно је да промовишемо и подстичемо грађане на одговорну и одрживу мобилност, указао је министар, јер је саобраћај који је усклађен са развојем и еколошким стандардима, од великог значаја за смањење гасова са ефектом стаклене баште и бољи квалитет ваздуха. Ми подржавамо повећање бициклистичких стаза, и развој бициклизма у Србији јер доприноси смањењу загађења ваздуха и очувању животне средине, рекао је Горан Триван, указујући на значај бициклизма и рад оваквих удружења у локалним заједницама

Марко Трифковић обавестио је министра о предлогу удружења за субвенционисање набавке бицикала, наводећи примере земаља у окружењу. Он је нагласио да су активности и циљеви овог удружења усмерени на конверзију саобраћаја, због чега се залажу да што више грађана за превозно средство користе бицикл, и да се успостави неопходна инфраструктура за удобну и безбедну вожњу бициклиста.

У разговору заједнички је констатовано да је у Србији потребна експанзија бициклизма, као одрживог вида саобраћаја који најмање загађује животну средину. Министар Горан Триван овом приликом је упутио позив свим локалним самоуправама да стварају услове за развој бициклизма у својим срединама, и тако доприносе бољем квалитету ваздуха и здравијој животној средини.