Подршка Краљевине Холандије Србији у заштити животне средине

Подршка Краљевине Холандије Србији у заштити животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Краљевине Холандије у Републици Србији  Жил Арно Бешур Плухом о сарадњи две земље у области заштите животне средине.

Заједнички је оцењено да је сарадња две земље у области  заштите животне средине изузетно успешна, да су остварени добри резултати и да има још доста простора за развијање сарадње, посебно у области отпада и отпадних вода.

Амбасадор Бешур Плух је изнео уверење своје земље да ће Србија убрзо бити чланица ЕУ и честитао на уложеном напору на изради преговарачке позиције за Поглавље 27. Указао  је да је то поглавље ако не најтеже оно једно од најзахтевнијих у процесу придруживања Србије ЕУ и да ће Холандија подржати и оснажити процес његовог отварања и имплементације јер је област животне средине високо на листи приоритета како Владе Холандије тако и свих европских држава.

Министар Триван је изразио захвалност Краљевини Холандији на помоћи и подршци нашој земљи у процесу приступања ЕУ и инвестицијама у  реализацији пројеката, а посебно у области отпадних вода и отпада, која је приорит у заштити животне средине. Министар је указао да нам је посебно драгоцена подршка холандске владе кроз програм ОРИО на пројекту управљања отпадним водама у Лесковцу, који обухвата  канализациону мрежу и неопходну инфраструктуру за прераду отпадних вода са линијом муља, што је први и најзначајнији пројекат такве врсте и подухват, не само од локалног, већ и националног значаја.Триван је представио стратешке планове Србије у области прераде отпада и отпадних вода и могућности за инвестициона улагања у овој и другим областима животне средине. Указао је да је ова година, година почетка промена у стању животе средине и да је   ова област спремна за инвестициони циклус. Објаснио је да је 13 јединица локалних самоуправа спремно за изградњу постројења за прераду отпадних вода , а да су још 32 општине у финалној фази припреме пројектно-документације.

Заједнички је  оцењено да холандске инвестиције не само што доносе капитал већ и најсавременије, иновативне технологије које су драгоцене у достизању највиших стандарда животне средине. Двојица саговорника су констатовали да се сарадња у овој области може реализовати кроз бизнис-форуме у које би се укључиле холандске компаније које би биле спремне да путем јавно-приватног партнерства  инвестирају у пројекте, као и кроз размену стручњака у области заштите животне средине.