Подршка ИМПЕЛ-а Србији у спровођењу и примени права заштите животне средине

Подршка ИМПЕЛ-а Србији у спровођењу и примени права заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас на састанку руководства Мреже Европске уније за спровођење и примену права животне средине (European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law)  - ИМПЕЛ који се од 4. до 6. јула 2018. године одржава у Београду.

Састанак руководства Министарства заштите животне средине и представника ИМПЕЛ мреже посвећен је, између осталог, сагледавању могућности сарадње кроз учествовање у пројектима и коришћење развијених методологија ИМПЕЛ-а, кроз подршку и размену искустава са земљама чланицама, а у циљу имплементације европских стандарда заштите животне средине у Србији.

 У свом уводном обраћању министар Триван је захвалио на избору Београда за место одржавања састанка  од стране председавајућег Одбора ИМПЕЛ мреже, што указује да су међународно препознати напори Србије да унапреди стање животне средине. Оцењујући да скуп ИМПЕЛ мреже у Београду представља подршку и помоћ Србији на њеном путу ка бољој и здравијој животној средини, министар је нагласио да ће Србија радити на повећању својих унутрашњих капацитета, и подршка ИМПЕЛ-а у томе је драгоцена. „Уколико желимо да систем функционише, неопходно је поштовање и спровођење закона“, рекао је. „Пут од добрих закона до здраве животне средине је дугачак, а да би тај пут био краћи потребна је снажна, компетентна и свеприсутна инспекција. Наша инспекција има капацитета да буде снажна и компетентна, али не може да буде свеприсутна, јер са мањим бројем инспектора не може да буде присутна у целој Србији. Зато смо инсистирали на томе да у новој организацији Министарства буде предвиђена могућност да буде запошљено нових 180 људи, међу којима ће бити и значајан број инспектора, јер је инспекција средство за спровођење политике животне средине, и тај посао мора да се уради“ истакао је. Сарадња са ИМПЕЛ мрежом ће омогућити спровођење пројеката, размену искустава и знања, и тиме допринети подизању наших укупних капацитета, закључио је Триван.

Председавајући Одбора ИМПЕЛ Мреже Крис Дијкенс указао је на досадашња достигнућа у вези с процесом приступања Србије Европској унији и отварању Поглавља 27,  али и на значајне задатке који у том области предстоје. Истакао је да ИМПЕЛ нуди помоћ и подршку у имплементацији позитивних искустава ЕУ, и изразио високу заинтересованост за проширење сарадње на обострану корист. „Јачање сарадње између чланица Мреже, размена искустава и знања у имплементацији еколошке легислативе, развијање алата и методологија за њихову примену и усаглашавање стандарда у овој области, од изузетног су значаја за унапређење животне средине грађана“ истакао је.

ИМПЕЛ мрежа је непрофитна међународна организација која окупља 36 држава чланица и 53 организације, с циљем пружањем подршке државама у промовисању, вршењу надзора и усаглашавању са прописима у области заштите животне средине. Својим чланицама нуди могућности обуке, учествовања у пројектима земаља чланова, помоћ и подршку колега експерата у свим областима. Министарство заштите животне средине, Сектор за надзор и предострожност у животној средини пуноправни је члан ИМПЕЛ-а од 2016. године.