Подршка Чешке Србији у унапређењу заштите животне средине

Подршка Чешке Србији у унапређењу заштите животне средине

Министар  заштите животне средине Горан Триван са сарадницима разговарао је данас са делегацијом Чешке развојне агенције коју предводи директор Павел Фрелих, о даљим правцима сарадње у области заштите животне средине. Састанку су присуствовали и председници општина Љубовија и Братунац.

Министар Триван је, изражавајући задовољство због јачања билатералних односа Србије и Чешке у области заштите животне средине, указао да заједнички односи две земље, осим што имају велики политички значај, требало би да остваре и економски изражену добробит. „У оквиру наших активности усмерених на решавање практичних проблема и изналажењу извора финансирања у областима заштите животне средине као што су прерада отпадних вода, управљање отпадом, пошумљавање, ремедијација земљишта, питање квалитета ваздуха, заштита природе, широке су могућности за сарадњу за Републиком Чешком, која може бити још дубља и боља“, рекао је Триван.  „С обзиром да је Србији у наредних тридесет година потребно 15 милијарди евра да уложи у заштиту животне средине, Србија је веома заинтересована за сарадњу и инвестирање у ову област, а јавно-приватно партнерство je пут којим се могу остварити свеукупни интереси за бољу и здравију животну средину“, истакао је министар. Триван је изразио подршку иницијативама за реализацију заједничких пројеката у решавању проблема стања животне средине у локалним заједницама, као што је пројекат прераде отпадних вода у општинама Љубовија и Братунац, упућујући позив чешким компанијама да се укључе у заједничке пројекте.

Директор Чешке развојне агенције изразио је спремност Чешке да на темељу добрих билатералних односа две земље помогне Србији у процесу придруживања Европске уније у поглављу 27- животна средина. „Спремни смо да развијањем сарадње кроз конкретне области као што је заштита вода и прерада отпадних вода, са вама поделимо стечена искуства и помогнемо у процесу придруживања. Пошто је Србија доста напредовала на пољу евроинтеграција, Чешка се окреће ка пројектима јавно-приватног партнерства“, рекао је Фрелих.

У разговору је закључено ће се наставити са развијањем сарадње две земље у области заштите животне средине на темељу заједничких интереса и успостављања савремених еколошких стандарда, а у наредном периоду општи правци сaрадње биће конкретизовани кроз непосредне пројектне предлоге.