Подршка акцији смањења употребе пластичних кеса

Подршка акцији смањења употребе пластичних кеса

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се са представницима асоцијације домаћих трговачких малопродајних ланаца-ДТЛ која обједињује 13 трговачких предузећа са преко 570 малопродајних објеката у Србији,  која се укључила у акцију за смањење коришћења пластичних кеса. Од када  су трговински ланци почели да наплаћују пластичне кесе њихова употреба је смањена за 60 одсто и  интересовање за њих приметно је опало.

Министар Триван  је рекао да у  Србији сваки становник просечно троши 300 кеса годишње  и да верује да ће до краја године, захвањујући овој акцији  и промени свести грађана према животној средини, тај број бити  преполовљен.

„Охрабрује одговор пословне заједнице, трговинских ланаца и грађана који су се одазвали акцији и смањили употробу пластичних кеса. Показало се да се променом понашања, заменом пластичне кесе цегером или торбом, можемо одговорно односити према животној средини и  будућим генерацијама.“рекао је министар Триван.

 Триван је подсетио да коришћење пластике, која може и вековима неразграђена да загађује биодиверзитет и угрожава здравље, није само наш, него и планатарни проблем,   наводећи  да у Пацифику  постоји острво настало од пластичних кеса и амбалаже које је величине Тексаса и да свака десета риба садржи честице пластике.

Министар је нагласио да је држава спремна да се руководи европским директивама чији је циљ да се потрошња кеса у Европи до 2025.године смањи за девет пута. Он је указао  и да ће ако буде било потребе држава применити и административне мере, забрану њихове употребе.  “Лично, потпуно бих забранио употребу пластичних кеса уколико не успемо оваквим иницијативама да њихову употребу сведемо на задовољавајући ниво. Определили смо се за пут за који верујемо да је добар и око којег за сада имамо друштвени консензус'', казао је Триван.

Директор ДТЛ-а Обрад Поповић рекао је да се та асоцијација , као друштвено одговорна придружила акцији препознавши озбиљност последица употребе пластичних кеса и амбалаже.''Средином прошлог месеца почели смо да наплаћујемо кесе и циљ нам је да се употреба смањи испод 40 одсто у односу на прошлогодишњу а за само 15 дана наплате  употреба кеса смањена за 50-60 одсто'', казао је Поповић и најавио да ће ДТЛ од сваке продате кесе издвајати 20 пара за пројекте у области екологије, образовања или здравства у Србији.