Почела припрема документације за изградњу централног колектора у Лесковцу      

Почела припрема документације за изградњу централног колектора у Лесковцу      

potpisivanje-morПотписивањем Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Града Лесковца јуче је почела припрема техничке документације за спровођење „Пројекта санације и изградње главног колектора за пречишћавање отпадних вода у Лесковцу“. Припрему техничке документације финансира Влада Шведске кроз шведску Агенцију за међународни развој и сарадњу SIDA, а у оквиру програмa „Подршка развоју инфраструктуре у области заштите животне средине” (PEID).

 „Овај пројекат ће омогућити да Лесковац добије савремено постројење за пречишћавање отпадних вода, у складу са европским стандардима заштите животне средине. Влада Републике Србије и Министарство пољопривреде и заштите животне средине наставиће да пружају подршку руководству Лесковца, како бисмо, заједничким снагама, свим грађанима обезбедили одрживо коришћење водних ресурса, здраву животну средину и квалитетнији живот“, рекла је Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Она је додала и да је централно постројење за пречишћавање отпадних вода финансирано од стране Европске Уније, док је обавеза финансирања и изградње постројења за третман муља који настаје пречишћавањем комуналних вода, обавеза Владе Републике Србије и ресорног Министарства.

„Захваљујући напорима градоначелника Лесковца, Министарства и успешној сарадњи са Владом Републике Србије, руководство Лесковца ће исправити грешке својих претходника и омогућити реализацију овог пројекта. Убеђена сам да ће се процес одабира извођача ускоро успешно окончати и да ћемо доћи поново у Лесковац да заједно отворимо радове на изградњи“, истакла је Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, истакавши важност који ће овај пројекат имати за грађане је том приликом рекао:

„Потписивање овог Меморандума значи опредељење Владе Републике Србије  и Града Лесковца да се што пре крене са решавањем проблема градског колектора и тиме створе услови за доношење одлуке о додели донаторских средстава и реализацију укупног Пројекта управљања отпадним водама Лесковац са циљем да наши суграђани, али и генерације које долазе, живе у што здравијој животној средини“,

Поред пројеката у Нишу и Лесковцу, изградња инфраструктуре за пречишћавање отпадних вода чека све градове у Србији. Као што је познато, Србија у овом тренутку пречишћава тек око 8% комуналних отпадних вода. До 2041. године, план је да се у потпуности усагласимо са европским стандардима за ову област, што значи да је у наредних 25 година потребно изградити 320 постројења за пречишћавање отпадних комуналних вода, укупне вредности од око 5 милијарди евра.