Почела недеља заштите животне средине – Исправна вода за пиће и хигијенски услови за сву децу у Србији

Почела недеља заштите животне средине – Исправна вода за пиће и хигијенски услови за сву децу у Србији

kg stanaУ складу са политиком Владе Републике Србије да се активности равномерно спроводе у свим деловима наше земље државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Стана Божовић отворила је Недељу заштите животне средине у Крагујевцу.

 „Одабрали смо симболично, да у недељи посвећеној Светском дану заштите животне средине, озваничимо  почетак  реализације пројекта: ''Ситуациона анализа  приступа здравој пијаћој води и санитацији за децу основних школа у сеоским срединама Шумадијског и Поморавског Округа'', који спроводимо у партнерству са Регионалном Агенцијом из Крагујевца» истакла је Стана Божовић. За реализацију овог пројекта Министарство је обезбедило 200 000 евра.

Како је 5. јун  глобални догађај који се обележава се на свим нивоима, желимо да искористимо прилику да  презентујемо  циљеве и активности пројекта, који су део Акционог плана на Спровођењу Протокола о води и здрављу у Републици Србији, уједно и приоритети ове Владе и Премијера Александра Вучића, зато што се односе на побољшање здравствених и хигијенских услова у 245  сеоских школа.

Активности на овом пројекту подстакле су посебну политичку пажњу и акцију на унапређењу квалитета живота и здравља деце у школама сеоских подручја Шумадије и Поморавља.

Светски дан заштите животне средине је  прилика да мотивишемо све појединце, организације и институције,  да преузму позитивне кораке у заштити животне средине у својим домовима, школама и радним местима, како би се скренула пажња на последице појединих људских активности .

За нас је приоритетно важно да кроз овај пројекат унапредимо стање у вези са водом, санитацијом  и хигијеном у школама, утичући да се побољшају услови и да се сваком детету обезбеди  исправна вода за пиће, као  и адекватни хигијенски услови.

 Након конференције на којој је представљен Пројекат државна секретарка је са тимом посетила основну школу « Сретен Младеновић» у Десимировцу и на лицу места се уверила да је изазов са којим се сусреће овај пројекат велики и да је пред нама још пуно посла у достизању националног циља да сва деца у Републици Србији имају приступ исправној води за пиће и све хигијенске услове у складу са стандардима савременог света.