Питања климатских промена су животна питања свих нас

Питања климатских промена су животна питања свих нас

Министар заштите животне средине Горан Триван је на конференцији „Поплаве у Србији – превенција, реакција, опоравак – научене лекције, наредни кораци“ указао да је парадигма за поплаве, за губљење људских живота, уништавање биодиверзитета и  материјалних добара,  прича  о климатским променама  на коју ће новом филизофијом живота човечанство морати да одговори.

Министар је казао да се човек много година уназад понашао неодговорно према природи због чега су настале овако драстичне климатске промене. Подсетио је да је  процес вековног загађивања атмосфере различитим изворима фосилних горива, угљен-диоксидом, метаном и другим загађујућим материјама из индустрије и саобраћаја допринео повећању ефеката стаклене баште.

„Развијање ефикасног глобалног одговора на глобално загревање је ургентна потреба наше цивилизације јер су климатске промене на делу, промена климе је очигледна и већ резултира екстремним променама времена“, указао је Триван и  навео податке да се регион у коме се налази Србија  загрева  брже од глобалног просека, тако да ћемо се у блиској будућности суочити са повећаним бројем елементарних непогода, као што су суше али  и поплаве и њиховим последицама.

Министар  је указао да је Србија уложила милијарде у противбујиучне објекте,  и да је зато важно  да се , свесни узрока и последица поплава 2014. године, читаво друштво припреми и превентивно одговори на могуће нове ризике и штету изазвану екстремним временским приликама јер су  питања климатских промена животна питања свих нас.

Триван је рекао да се поплаве  сврставају у ред највећих природних катастрофа које остављају тешке последице, како са социјалног и економског, тако и са аспекта заштите животне средине али највише на животе људи . Честитао је колеги Недимовићу и Министарству пољопривреде, шумарства и  водопривреде на свему што су урадили,  јер како је казао,  људи који су живели у местима која су 2014-те била погођена поплавама знају да су они тамо спасавали животе.

Конференција, коју су  организовале  Србијаводе под називом „Поплаве у Србији - научене лекције, наредни кораци", окупила је представнике надлежних министарстава, институција, локалних самоуорава и стручну јавност како би заједно дошли до што бољих решења за унапређење заштите од поплава.