Паљење „Царске баре“ је злочин према природи и животној средини

Паљење „Царске баре“ је злочин према природи и животној средини

Министарство заштите животне средине саопштава да је изазивањем пожара који се проширио на „Царску бару“, један од светски значајних резервата природе  почињен злочин према природи и животној средини и тражи да се починиоци и одговорни најоштрије казне. 

Надлежне службе Министарства су на терену и утврђују штету начињену у пожару који је 14. и 15. октобра 2018. године захватио више стотина хектара  Специјалног резервата природе „Царска бара“.

Министарство заштите животне средине ће у наредним данима иницирати састанак надлежних државних органа и институција како бисмо решили овакве појаве и проблеме који угрожавају животну средину, природна блага и ресурсе који припадају свим грађанима Србије.

Специјални резерват природе ,,Царска бара” је заштићено подручје Прве  категорије, како би се очувао изузетно разноврстан и богат дивљи биљни и животињски свет. Ово подручје је укључено у Конвенцију о светски значајним мочварним стаништима-Рамсар (1995). Такође је значајно као ИБА (важна подручја за птице) и ИПА (важна подручја за биљке) .

Министарство заштите животне средине апелује на све грађане да чувају и брину о животној средини и да буду одговорни према природи како би је сачували за садашње и будуће генерације.