Отворена нова санитарна депонија у Панчеву

Отворена нова санитарна депонија у Панчеву

DSCN4471У Панчеву је данас почела да ради нова санитарна депонија, која је од изузетне важности за заштиту животне средине и успостављање система управљања отпадом у региону и Србији. Пројекат "Нове регионалне депоније у Панчеву" подржала је Шведска агенција за међународну сарадњу донацијом од 439.500 евра, док је град Панчево обезбедио 15 милиона динара.

Почетак рада прве фазе нове депоније, са могућношћу проширења и допуне новим садржајима у наредним годинама, Панчево сврстава у регион са савременим начином управљања отпадом и применом ЕУ стандарда у области заштите животне средине.

„Град Панчево данас постаје власник осме регионалне санитарне депоније у Србији, чиме су Министарство и Влада Републике Србије, у сарадњи са градом и међународним партнерима, направили корак ближе испуњењу националне стратегије за управљање отпадом и европског правног оквира који дефинише управљање отпадом и одлагањем на депоније. До 2028. године сви наши градови и општине у Републици Србији ће морати да заврше припрему пројектне документације, финансирање, изградњу и почекат одлагања комуналног отпада на санитарне депоније“, рекла је том приликом државни секретар министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, међународном организацијом International Management Group (ИМГ) и општином Опово. За изградњу нове санитарне депоније, град је до сада издвојио око 3,5 милиона евра из сопствених средстава.

Почетку рада нове депоније присуствовали су градоначелник Панчева Саша Павлов, амбасадор Шведске Кристер Асп и директорка ЈКП "Хигијена" Панчево Милица Јовановић.