Отворен српско немачки форум о развоју рециклажне индустрије и управљања отпадом

Отворен српско немачки форум о развоју рециклажне индустрије и управљања отпадом

IMG_9427„До 2028. године сви наши градови и општине ће морати да заврше припрему пројектне документације, финансирање, изградњу и почекат одлагања комуналног отпада на санитарне депоније. До тада ће грађани увелико раздвајати отпад у домаћинствима на отпад за рециклажу, отпад за компостирање и отпад за депоновање, а у складу са оквирном директивом о отпаду“, рекла је државни секретар министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић на првом форуму на тему развоја рециклажне индустрије и трансфера технологија и знања у области управљања отпадом између представника немачке и српске индустрије.

Божовић је истакла да ће се у наредних двадесет и пет година, помоћу различитих финансијских извора, уложити око једне милијарде еура у управљање отпадом. Овај новац ће бити уложен у затварање, санацију и рекултивацију тренутних несанитарних депонија којих у овом тренутку има 3500 у Србији, затим изградњу инфраструктуре за прикупљање, разврставање, транспорт и депоновање отпада у 26 региона за управљање отпадом, као и постројења за еколошки прихватљиво спаљивање отпада и механичко - биолошки третман.

Систем сакупљања отпада тренутно покрива око 60% популације, а циљ је да сви грађани имају услугу одношења и збрињавања отпада. Србија, као друштво, тренутно одваја и рециклира тек 5 одсто отпада који произведе и преради у регионалним системима за управљање отпадом. Циљ је десет пута већи и износи 50% комуналног отпада, или нешто више од  милион тона рециклираног отпада годишње. Рециклажна индустрија Србије запошљава на десетине хиљада грађана и Влада Републике Србије активно помаже развој рециклажне индустрије како финансијским мерама и инструментима, тако и политикама достизања стандарда у овој области.

Искуства Савезне Републике Немачке у области управљања отпадом, трансфер знања и технологија индустрије у сарадњи са представницима српске привреде, представљаће значајан ресурс за даљи развој и напредак сектора управљања отпадом у Републици Србији.

Форуму су присуствовали представници амбасаде савезне Републике Немачке, савезног Министарства економије и енергије Немачке, затим Европске Комисије, директората за животну средину, као и представници националних институција Владе Републике Србије, представници индустрије Немачке и рециклажне индустрије Србије.