Отворен Међународни сајам „ЕКО ЕКСПО 2018“

Отворен Међународни сајам „ЕКО ЕКСПО 2018“

20180412_112131 EKO SAJAMМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је данас да Србија можда нема новца али има знање, стручњаке да досегнемо еколошке стандарде Европске уније и наш не само прокламовани, већ и суштински циљ  да нам животна средина буде чистија, људи здравији да имамо животну средину по мери човека.

Поглавље 27 је најобимније и вероватно најтеже у преговарању, тридесет посто европске легислативе се односи на животну средину, дотиче све области нашег живота и рада, али је и најкорисније за грађане. Зато сада завршавамо прецизну анализу о стању животне средине у Србији  и паралелно са тим израђујемо преговорачку позицију која ће бити готова до јуна, а све са циљем да би од ЕУ добили праве рокове за примену еколошких стандарда у Србији “,  рекао је Триван на отварању шестог међународног сајма „ЕКО ЕКСПО 2018“,  који се данас и сутра одржава у Белекспо центру у Београду.

Он је навео да су средства потребна за испуњавање обавеза из Поглавља 27  огромна, да  процењујемо да нам треба 15 милијарди евра у наредних 30 година и указао да  улагање у животну средину није трошак већ инвестиција.

„Морамо уложити сву памет и стручност како би кроз пројекте обезбедили средства из фондова, која су чак бесповратна, или доступна кроз домаћа и страна партнерства. Нема инвестирања у животну средину ако локалне самоуправе, привреда, индустрија и сви други не израде пројектно-техничку документацију“, указао је министар.

Он је рекао да су приоритети Србије у заштити животне средине фокусирани на области прилагођавања на климатске промене,  прераду отпадних вода, за шта нам треба 300 постројења, управљање комуналним отпадом, квалитет ваздуха, ремедијација земљишта и пошумљавање.

Министру заштите животне средине Горану Тривану уручена је овогодишња награда „Зелени оскар“ која се додељује за велики допринос унапређењу заштите животне средине у Републици Србији и хармонизацији области заштите животне средине са Европском унијом, стандардима и регулативом.

Награду су добили и Милорад Грчић в.д. директор ЈП ЕПС за допринос  унапређењу заштити животне средине у ЕПС и Републици Србији и Мирсад Јахарспахић председник Привредне коморе Федерације БиХ за допринос унапређењу регионалне сарадње у области  заштите животне средине.

Упоредо са сајамском манифестацијом,одржава се и Конференција, са међународним учешћем  “Поглавље 27 – У сусрет реализацији обавеза “ која учесницима пружа  прилику да од компетентнијих људи из струке и државне управе добију корисне информације које могу помоћи у остварењу пословне политике, посебно у погледу кориштења расположивих средстава у ЕУ, као и начинима финансирања пројеката из предметних области.