Откривене нове количине опасног отпада

Откривене нове количине опасног отпада

Министарство заштите животне средине је у сарадњи са надлежним државним органима и институцијама у наставку увиђаја на локацији у Вукићевици код Обреновца,  пронашло нове количине нелегално закопаног опасног отпада. До сада је откопано и извађено 25 тона а надлежни  претпостављају да ће до краја истраге бити извађено и до 40 тона.

Министар Горан Триван је обилазећи локацију рекао да Србија годишње за одлагање опасног отпада издваја 20 милиона евра и указао да је очигледно да тај новац не одлази за збрињавање отпада "већ у нечији џеп", а токсичан отпад заврши у нашој околини, земљишту, храни и води.

Министар је навео да инспекција проверава све фирме које су регистроване за складиштење, транспорт и збрињавање  отпада и најавио да ће у наредним данима некима од њих бити забрањен рад. Он је рекао да ће Министарство заштите животне средине у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и уз помоћ БИА и јавних тужилаштава као и уз подршку грађана наставити са акцијом откривања нелегално закопаног опасног отпада.

„Сви они који буду вршили овакву врсту криминала према животној средини, здрављу и животу људи морају законски да одговарају.”рекао је Триван и подсетио да прве пресуде за непрописно одлагање опасног отпада у Вукићевици показују да је у Србији почело озбиљно да се одговара за злочин према животној средини.

На истој локацији у фебруару ове године  пронађено је око 40 тона закопаног отпада, за који су анализе института МОЛ и Винче показале да је у великој мери токсичан и опасан по здравље људи и животну средину. Починиоци овог кривичног дела су првостепено оптужени  на затворске и новчане казне.