Основан Национални савет за климатске промене

Основан Национални савет за климатске промене

Влада Републике Србије основала је данас Национални савет за климатске промене, а за председника овог тела именовала је министра пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежану Богосављевић Бошковић.

Задаци Савета су да прати стање, развој и спровођење националне политике у области климатских промена, секторских политика и других планских докумената, са аспекта конзистентности са националном политиком климатских промена и предлаже мере за усмеравање, координирање и унапређење политика, мера и активности у овој области. Такође Савет прати остваривање међународних обавеза Републике Србије у области климатских промена, предлаже мере за ублажавање климатских промена, односно смањење емисије гасова стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове, као и да даје предлоге за остваривање циљева борбе против климатских промена, а нарочито у процесу преговора Републике Србије са ЕУ у области климатских промена. Савет ће пратити спровођење и предлагати мере унапређења националне стратегије борбе против климатских промена са акционим планом.

Савет ће, у циљу ефикаснијег обављања својих послова, образовати радне тимове, радне групе, укључивати у рад представнике организација цивилног друштва и ангажовати експерте. Чланови савета су именовани представници свих релевантних Министарстава и других институција Владе Републике Србије за област климатских промена, као и представници Универзитета и научних институција.

Списак чланова Националног савета за климатске промене можете погледати овде.