Организована обука инспекције у оквиру PLAC 3 пројекта

Организована обука инспекције у оквиру PLAC 3 пројекта

DSC02903Одељење за заштиту природних ресурса, Сектора за заштиту животне средине је аплицирало према пројекту Политичког и правног саветодавног центра (PLAC 3) за експертску помоћ, која би указала на проблеме оператера у испуњавању њихове обавезе смањења емисија испарљивих органских једињења (VOC), као и припрему инспектора на нивоу републике, аутономне покрајине и локала за вршење инспекцијског надзора. Све активности су усмерене ка што успешнијем спровођењу обавеза које Република Србија има у транспозицији и имплементацији одредби поглавља V Директиве о индустријским емисијама и Директива фаза I и II сакупљања бензинских пара (VOC Петрол директива).

У оквиру PLAC 3 пројекта ангажован је г. Р. Шлахта, шеф Одсека за техничку заштиту животне средине у Влади дистрикта горње Баварске за пружање помоћи у имплементацији свих одредби запосленима у Одсеку за заштиту ваздуха и озонског омотача и спровеђење обуке инспектора за заштиту животне средине.

Са циљем организовања успешне обуке, припреме материјала и пружања подршке инспекцији за заштиту животне средине до сада су у оквиру мисија експерта организовани обиласци следећих предузећа: дана 17.12.2015. ИКАРБУС, дана 20.01.2016. FCA Србија, дана 21.01.2016. НИС и дана 12.02.2016. MOL бензинска станица. Обиласцима су присуствовали г. Р. Шлахта, представници Одељења за заштиту природних ресурса, Сектора за заштиту животне средине и представници републичке, покрајинске и локалних инспекција за заштиту животне средине. Овим обиласцима присуствовало је укупно 20 инспектора.

Такође, 9.-10. марта 2016. године, у Вршцу је реализована дводневна обука-семинар инспектора.

У оквиру финалне мисије експерта, крајем марта у плану је обилазак још једног предузећа.