Одрживи раст кроз развој биомасе

Одрживи раст кроз развој биомасе

slika 1„Могућности за коришћење енергије произведене из биомасе значајна је са више аспеката. Неизвесност и несигурност у снабедевању енергијом, ефекти загађења животне средине, као и последице климатских промена са којима се суочавамо последњих година указују на то да морамо размишљати о алтернативним изворима енергије. У складу са тим, сектори пољопривреде и животне средине представљају кључне сегменте у којима ће се осетити ефекти реструктуирања енергетског сектора и прелазак са необновљивих на обновљиве енергетске изворе.

Са једне стране пољопривреда и шумарство треба да обезбеде биомасу као обновљив извор енергије, док ће у области животне средине бити видљиви позитивни ефекти примене овог инструмента“, рекла је државни секретар Стана Божовић Конференцију о биомаси: „Одрживи раст кроз развој биомасе“ - са посебним освртом на веће коришћење биомасе у енергетске сврхе, коју организују Финска амбасада, Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Стална конференција градова и општина (СКГО) и Привредна комора Србије (ПКС) уз подршку Министарства рударства и енергетике Републике Србије.

Државни секретар Божовић је истакла да производња енергије из биомасе у Републици Србији, препозната је као велики потенцијал, што је и уграђено кроз усвојене стратешке документе из сектора животне средине, пољопривреде и шумарства попут Националног програма заштите животне средине до 2020. године, Стратегије одрживог коришћења природних ресурса и добара, Стратегије увођења чистије производње у Републици Србији, Стратегије управљања отпадом за период 2010.-2019., Стратегије развоја шумарства Републике Србије као и Стратегије развоја пољопривреде и руралног развоја до 2024. године.

„Примена биомасе као енергетског ресурса може имати позитивне ефекте само ако је заснована на концепту одрживости. То значи да је потребно спречити такмичење између производње хране и производње енергије из биомасе, рационално користити биомасу на основу индикатора одрживости и очувати квалитет земљишта као и органски садржај у производњи биомасе“, изјавила је државни секретар.

slika 2На крају Божовић се осврнула на коришћење енергије из биомасе које је на принципима одрживости и представља континуирани процес који захтева организован и систематски приступ свих актера на глобалном, регионалном и националном нивоу, где видимо велики простор за сарадњу са финским партерима и Програмом за развој Уједињених Нација.

Биомаса из шумарства и пољопривреде представља најзначајнији обновљиви ресурс за производњу енергије у Републици Србији, али он није неисцрпан. Затo је од изузетног значаја да заједнички радимо на успостављању регулаторног и институционалног оквира који ће омогућити рационално и одрживо коришћење биомасе у енергетске сврхе у Републици Србији.