Одржана седница Одбора за заштиту животне средине

Одржана седница Одбора за заштиту животне средине

IMG_1328На данашњој седници Одбора за заштиту животне средине разматрали су се амандмани на предлоге измена и допуна три закона. Седници су присуствовали и представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

На састанку је разматрано о амандманима на следеће законе: Предлог закона о изменама и допунама Закона о хемикалијама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о биоцидним производима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине.

IMG_1329Закон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине који се тренутно примењује је из 2004. године. Нова постројења не могу отпочети рад без прибављене интегрисане дозволе. За постојећа постројења рок за испуњавање услова за дозволу је по овом Закону 2015. година. Изменама и допунама Закона предложено је да се тај рок помери до краја 2020 и тиме је омогућено оператерима да допуне своје захтеве и прибаве интегрисану дозволу.

Када су у питању измене и допуне Закона о хемикалијама, њима уводе таксе за најсложеније поступке који се спроводе на основу Закона о хемикалимама, а за које не постоји оправдање да њихово финансирање падне на терет грађана. Изменама закона о хемикалијама и о биоцидним производима предложено је, поред осталог, јасно разграничавање надлежности инспекција.