Одржана обука за откривање, процесуирање и санкционисање преступа везаних за дивље врсте

Одржана обука за откривање, процесуирање и санкционисање преступа везаних за дивље врсте

Министарство заштите животне средине и Светска организација за природу - WWF Adria, по први пут су на једном месту окупили  инспекторе, представнике полиције, тужиоце и судије основних судова широм Србије како би унапредили међусобну сарадњу у области заштите дивљих врста, са акцентом на јесетарске врсте чији је опстанак у српским водама угрожен. Обука је одржана заједно са Групом за спровођење ЦИТЕС конвенције, 26. и 27. фебруара, са циљем побољшања откривања, процесуирања и санкционисања преступа везаних за дивље врсте.

Више од сто представника државних органа имало је прилику да се упозна са концептом криминала који се тиче угрожавања дивљих врста (тзв. wildlife crime), националним законима и међународним конвенцијама које штите дивље врсте од илегалног узимања из дивљине и трговине, али и поступањем надлежних служби приликом откривања кријумчарења. Предавачи су били Павле Јовановић, руководилац Групе за спровођење ЦИТЕС конвенције Министарства заштите животне средине, Гордана Петковић, стручњак за еколошко право (Агенција за еколошки консалтинг ECOLIBRA), Ливија Панић Милетић, јавна тужитељка (ОЈТ Суботица) и Огњен Крнетић, шеф рибочуварске службе корисника рибарских подручја Колубара и Сава, као и представници организације WWF Adria.

„Циљ тренинга јесте пре свега да се јачају капацитети у полицији – да спроводе истраге и откривају дела која се тичу дивљих врста и њихових станишта. Пре свега се мисли на илегалну трговину, криволов и сва дела која се јављају као последица организованог криминала и корупције. Врло је битно што су инспектори били заједно са тужиоцима и судијама основних судова из већег дела Србије како би заједно разменили искуства и идеје, и упознали се са основама које се тичу ЦИТЕС конвенције и такозваног wildlife криминала”, закључује Павле Јовановић из Министарства заштите животне средине.

На обуци су представљени примери како су се до сада спречавали преступи у вези са угрожавањем дивљих врста, као и студије случајева откривања и спречавања незаконитог риболова који је главна претња опстанку многих рибљих врста у Србији, а нарочито јесетарских чија је заштита на светском нивоу приоритетна.

„Обука је организована у склопу пројекта 'Живот за дунавске јесетре'‚ који WWF Adria спроводи од 2016. године, са циљем заштите ових рибљих врста и подизања капацитета институција које доносе и спроводе законе у области заштите природе“, истиче Весна Максимовић, координаторка пројекта „Живот за дунавске јесетре“ у Србији.

Неки од закључака дискусије на којој су учесници размењивали искуства јесте да је неопходна промена нивоа приоритета, повећање капацитета људи и материјалних ресурса, али и потенцијално оснивање специјалне јединице за сузбијање еколошких криминала, по узору на многе европске земље чији је успех у овој области забележен.