Одржана Конференција „Животна средине и безбедност“

Одржана Конференција „Животна средине и безбедност“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић  отворила је данас на конференцију „Животна средина и безбедност“, која се одржала у организацији иницијативе „Животна средина и безбедност“ (ЕНВСЕК). Ова иницијатива произилати из уверења да је најбољи начин за решавање еколошких и безбедоносних проблема заправо међународни дијалог и добросуседска сарадња.

Ова Иницијатива спроводи своју мисију „да допринесе смањењу безбедносних ризика животне средине и да ојача сарадњу између земаља као и унутар земље“. Такође, иницијатива жели да олакша процес у којем су кључни јавни доносиоци одлука у југоисточној и источној Европи, централној Азији и на Кавказу у стању да у исто време инспришу акцију мира и унапређења заштите околине.

„Предлог за покретање иницијативе дошао је управо из Београда, после одржаног регионалног састанка о животној средини и безбедности у децембру 2002. године. Идеја је била да се овом иницијативом  заједнички проблеми између суседних држава у вези са коришћењем природних ресурса и загађења реше повезивањем аспекта животне средине и безбедности на систематски начин кроз превенцију, међународни дијалог и добросуседску сарадњу. На тај начин би се предупредили и могући акциденти као што су прекогранично загађење животне средине или удеси и катастрофе са прекограничним последицама, који би могли да негативно утичу на односе између суседних држава или држава у региону“, рекла је државни секретар Божовић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПрви оснивачи иницијативе били су Организација за европску безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС), Програм уједињених нација за развој (УНДП) и Програм уједињених нација за животну средину (УНЕП), а касније су им се прикључили и Регионални центар за животну средину за централну и источну европу (РЕЦ) и Економска комисија уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ), а као придружени члан и Северноатлантски савез (НАТО). „Република Србија, као и остале земље у региону, се суочава са великим бројем проблема у области животне средине, и ресорно Министарство је веома активно на решавању тих проблема. У протеклих 10 година имплементирали смо велики број пројеката у области заштите животне средине, као што су примена Архуске конвенције, примена Еспоо конвенције о процени утицаја на животну средину у прекограничном контексту, управљање заједничким ресурсима, заштита планинских регија, прекогранични ризици од рударских и индустријских зона, бесправних сеча дрвећа, су реализовани уз помоћ ЕНВСЕК  иницијативе. Последњи успешно реализовани пројекат је инсталација система за рано упозорење у оквиру фабрике за производњу пијаће воде ЈКП водовод и канализација Нови Сад за тренутно, аутоматско и континуално праћење селектованих органских и неорганских једињења у сировој води, који се користи за добијање пијаће воде“, истакла је Божовић.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа крају Божовић је нагалсила да је потребно наставити даљу сарадњу кроз иницијативу и покушати да се путем међународне, а пре свега регионалне сарадње реше или бар ублаже неки од ових проблема. Ова иницијатива је модел како се успешно могу решавати проблеми у региону кроз успостављање глобалног начина управљања природним ресурсима.