Одржана конференција „Директива о индустријским емисијама“

Одржана конференција „Директива о индустријским емисијама“

IMG_1319„Директива о индустријским емисијама 2010/75/ЕУ је једна од оних директива која носи епитет „тешке“ директиве, за чију имплементацију су потребна велика финансијска улагања у постојећа индустријска постројења, али је потребно и време да се спроведу мере потребне да се рад постројења усклади са одредбама ове директиве. Директива о индустријским емисијама је сложена Директива, јер обухвата седам директива које се односе на индустрију“, рекла је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић у свом уводном обраћању на конференцији “Директива о индустријском емисијама (2010/75/ЕУ)–Услови имплементације и могућности које пружа процес придруживања ЕУ”. На Конференцији je говориo и Шеф сектора у Делегацији Европске уније у Републици Србији Ричард Маша, као и државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић.

Државни секретар Божовић је нагласила да су сви свесни да се постојећа индустријска постројења сусрећу са озбиљним захтевима за достизање европских стандарда, са једне стране, и потребама великих материјалних улагања за реконструкције постројења, са друге стране, као и да је важно да индустрија дефинише акционе планове за своја постројења, која ће садржати потребне мере, време за њихово спровођење и финансијска средства за њихово спровођење, како би се Специфични планови за имплементацију директиве могли што објективније урадити.

IMG_1316„Планови и треба да дају и обезбеде образложење за прелазни период током преговора са Европском унијом. Прелазни периоди ће омогућити оператерима да продуже рок за испуњење захтева Директиве након уласка у Европску унију.Ови планови се могу израдити само у сарадњи индустрије и надлежних органа како би се успешно планирали рокови за реализацију потребних мера у постројењима , на начин који ће омогућити и индустрији да створи економски одрживу ситуацију у постројењу спровођењем мера“, истакла је Божовић.

Конференцију је организовао пројекат који финансира Европска унија "Спровођење закона у области контроле индустријског загађења, спречавање хемијског удеса и успостављање система ЕМАС" уз подршку Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Циљ пројекта је припрема оператера у Србији за План имлементације посебних директива за Директиву о индустријским емисијама.

На конференцији је представљен и размотрен обим, садржај и методологија израде ДСИП, укључујући и низ поступака које оператери треба да заврше, начин сарадње са пројектним тимом и надлежним органима у циљу припреме поуздане и одрживе преговарачке позиције за Директиву о индустријским емисијама.