Одржана ЦИТЕС обука за припаднике Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина

Одржана ЦИТЕС обука за припаднике Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина

Министарство заштите животне средине је у четвртак 11. октобра 2018. године у Зоолошком врту града Београда одржало посебну обуку везану за ЦИТЕС Конвенцију припадницима Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина.

Група за спровођење ЦИТЕС Конвенције је царинским службеницима приказала презентације о основним елементима ЦИТЕС Конвенције, ЦИТЕС дозволама и потврдама, структури националних органа за ЦИТЕС, таксономији,  препознавању дивљих врста и њихових делова и деривата (водоземци, гмизавци, птице, сисари, рибе и бескичмењаци), физичкој провери пошиљки, методама кријумчарења, илегалној трговини, примерима заплена и санкционисања кријумчарења дивљих врста у Републици Србији.

У сарадњи са особљем Зоолошког врта града Београда и Зоолошког врта Палић, приликом практичног дела обуке царинским службеницима су приказане технике руковања са живим примерцима дивљих животиња (папагајима, птицама грабљивицама и змијама). У овом делу обуке указано је на  превентивне безбедносне мере и неопходну опрезност приликом вршења контроле пошиљки у којима се налазе живи примерци дивљих животиња.

За помоћ у даљем раду на спречавању кријумчарења дивљих врста, присутним представницима Одељења за сузбијање кријумчарења уручена је штампана верзија ИНТЕРПОЛ приручника за откривање метода кријумчарења дивљих врста, чији превод на српски језик је обезбедило Министарство заштите животне средине.