Одржан семинар у области акредитације за ЕУ Систем трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште

Одржан семинар у области акредитације за ЕУ Систем трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште

DSCN238313Република Србија је, као земља кандидат за чланство у Европској унији, преузела обавезу постепеног усклађивања са законодавством ЕУ, укључујући и област климатских промена. У циљу информисања и благовремене припреме заинтересованих страна за испуњење обавеза по усвајању Закона о смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште одржан семинар „Програм акредитације у оквиру ЕУ Система трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште“ у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Акредитационог тела Србије (АТС).

Семинар је организован уз стручну и техничку помоћ ЕСRAN пројекта Европске Комисије.  ЕСRAN пројекат је регионални пројекат који има за циљ јачање капацитета у државама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ у области транспоновања и спровођења законодавства у области заштите животне средине и климатских промена.

Tоком семинара су представљени основни захтевеи ЕУ Система трговине емисионим јединицама гасова са ефектом стаклене баште у области акредитације (Уредбе број 600/2012 и Уредбе број 765/2008) и стандарда ISO 14065 и SRPS/ISO 17011 и, што је још значајније, практична искуства у спровођењу истих, као и будуће активности и обавезе АТС-а у овој области.

На овај начин АТС је започео са припремним активностима које ће довести до проширења делокруга рада АТС-а кроз увођење нове врсте акредитације (акредитација GHG верификатора) која ће бити прописана као обавезна у складу са поменутим Законом о систему смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште који би требало да уђе у процедуру јавних консултација у предстојећем периоду. Сходно одредбама предметног закона, оператери (постројења) ће бити у обавези да врше мониторинг и извештавају о својим емисијама, док трећа, независна страна (верификатор) верификује валидност и тачност достављеног извештаја и конзистентност процеса мониторинга. Закон ће увести обавезу мониторинга емисија гасова са ефектом стаклене баште и извештавања о истима за индустријска и енергетска постројења (за које се процењује да их има 137). С тим у вези, у складу са годишњим плановима мониторинга, које израђују оператери (постројења), а на основу којих се врши праћење емисија, формира се годишњи извештај који мора бити верификован од стране акредитованог GHG верификатора (у складу са захтевима стандарда ISO 14065) пре подношења извештаја надлежном телу државе чланице. Очекује се да ће стандард SRPS ISO 14065 (идентичан са стандардом ISO 14065:2013) ускоро бити објављен.

Семинару су присуствовали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Акредитационог тела Србије.

Сви материјали и презентације са семинара се могу преузети на следећој адреси:

www.ecranetwork.org

односно више информација, као и водиче и осталу документацију, која се односи на ову регулативу, а посебно на део „Accreditation and Verification Regulation (AVR)“ можете пронаћи (documentation section) на следећој адреси:

https://ec.europa.eu/clima/policies/ets/monitoring/index_en.htm