Одржан Одбор за заштиту животне средине

Одржан Одбор за заштиту животне средине

IMG_20141107_111204Државни секретар Министарства пољопривреде мр Стана Божовић учестовала је данас у раду Одбора за животну средину на тему „Управљање комуналним отпадом у Републици Србији“.Државни секретар Стана Божовић нагласила је стратешки правац Владе Републике Србије, достизање стандарда Европске Уније у свим областима а првенствено у области заштите животне средине.

Упознавши присутне да је Министарство формирало Комисију за контролу проблематичних пројеката који су до сада установили велики број неправилности државни секретар Стана Божовић је изјавила да ће по усвајању извештаја Комсије Министарство упознати одбор са резултатима ове анализе.

Истовремено је најавила да би за петаестак дана требало да буде дефинисано питање евентуалног поновног покретања Фонда за заштиту животне средине.

Државни секретар се осврнула на финансирање кад је у питању праћење и достизање стандарда ЕУ у тој области истичући да радна група коју чине представници надлежних министарстава тренутно разматрају питање Фонда за заштиту животне средине и наменских средстава и да су при крају дефинисања тог питања, као и да ће за петнаестак дана обавестити представнике скупштинског одбора шта је по том питању урађено.

„Циљ да Србија достигне стандарде ЕУ у области заштите животне средине и да је у преговорима поглавље 27 које се односи на ту област једно од најтежих и најкомплекснијих. Морају се дефинисати сви проблеми у области заштите животне средине, што захтева тимски рад и посвећеност свих који утичу у том систему. Ако не дефинишемо који су проблеми имаћемо перманентно урушавање система", истакла је Божовић.

Она се осврнула и на финансирање пројеката на локалном нивоу истичући да се дешавало да многи уговори, односно инфраструктурни пројекти, касне или су блокирани и да ће се у наредном периоду дефинисати рокови и питање одговорности за то.

Чланови скупштинског одобра указали су на проблеме у вези комуналног отпада наводећи и да до 40 одсто те врсте отпада заврши на депонијама, као и да се број дивљих депонија повећао. Навели су и да би законом требало да се уреди да локалне самоуправе санирају дивље депоније и спрече стварење нових, као и да се дефинишу санкције.