Очувајмо биодиверзитет влажних подручја

Очувајмо биодиверзитет влажних подручја

Министарство заштите животне средине и ове године ће се укључити у акције које се почетком фебруара организују широм света, како би указали колико је важно и неопходно да се заштите и очувају влажна подручја, екосистеми који су услов опстанка јединственом биљном и животињском свету.

Здрави и разноврсни екосистеми влажних подручја су важна подршка човечанству. Они обезбеђују низ екосистемских услуга које су од виталног значаја за живот људи и подржавају економију сваке земље, представљајући моћна решења за обезбеђење здравља, борбу против сиромаштва, ублажавање климатских промена и одрживи развој.

Овај глобално важан датум обележава се сваког 2. фебруарa, на годишњицу потписивања Конвенције о мочварама које су од међународног значаја нарочито као станишта птица мочварица (Рамсарска конвенција), у иранском граду Рамсару 1971. године. Светски дан влажних подручја обележава се организовањем различитих промотивних активности на локалном или националном нивоу, са циљем промоције концепта и јачања свести о значају влажних станишта, очувању биодиверзитета и екосистемских услуга које ови екосистеми обезбеђују. Са друге стране, важно је напоменути да су ова подручја изузетно осетљива на утицаје људских активности.

Извештај Међувладине платформе о биодиверзитету и екосистемским услугама (IPBES https://ipbes.net/global-assessment-report-biodiversity-ecosystem-servi…), јединствени je стручни извештај који су одобриле владе и који утврђује основне претње за биодиверзитет и екосистемске услуге, као што су промене у коришћењу земљишта, климатске промене, инвазивне врсте, прекомерна експлоатација врста, загађење. Извештај показује да је биодиверзитет од суштинског значаја за људску егзистенцију, да је човек својим активностима знатно изменио природу на глобалном нивоу. Суочавамо се са шестим масовним изумирањем услед губитка биолошке разноврсности – на глобалном нивоу око милион врста је пред изумирањем, 75% копнене површине значајно је измењено, а преко 85% мочварних подручја је потпуно изгубљено.

Ова година је прекретница за очување биодиверзитета. Досадашњи напори на глобалном нивоу нису уродили плодом, и на помолу је нов стратешки оквир за очување биодиверзитета након 2020. године који ће бити усвојен ове године на 15. заседању Конференције чланица Конвенције о биолошкој разноврсности у Кини. Неопходне су трансформативне промене како би се увећали напори човечанства за очување биодиверзитета и одрживо коришћење његових компонената.

Поводом обележавања Светског дана влажних подручја (Дана Рамсара) у Србији, као централни догађај биће организован скуп „Биодиверзитет влажних подручја“, 31. јануара 2020. године у Центру за посетиоце ПИО Власина. Скуп организују Министарство заштите животне средине, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе и Туристичка организација општине Сурдулица.