Обуке и кампања о значају заштите озонског омотача 

Обуке и кампања о значају заштите озонског омотача 

ozoneМинистарство заштите животне средине подсећа да се 16. септембра, широм планете обележава Светски дан заштите озонског омотача и 30 година од потписивања Монтреалског протокола. Потписивањем Монтрелског протокола се већина држава у свету, укључујући и Србију, обавезала да смањи употребу супстанци, које оштећују озонски омотач.

Министарство ће, обележавајући ову значајну годишњицу, у сарадњи са Организацијом УН за индустријски развој (УНИДО), у предстојећем периоду покренути низ обука, као и кампању о значају заштите озонског омотача, радионице за децу, дечју сликарску колонију. Министарство је такође, расписало позив, кроз који је одабрало предузећа, којима ће уручити комплете опреме за спречавање испуштања штетних супстанци из расхладних уређаја, али и организовати обуке њихових сервисних техничара, као и обуке инспектора за заштиту животне средине.

Кроз рад Националне озонске канцеларије, при Министарству заштите животне средине, Србија испуњава своје преузете обавезе применом прописа и пружањем помоћи индустрији у расхладном сектору, за смањење употребе и исправно поступање са супстанцама, које оштећују озонски омотач. Озонска канцеларија је обукама и интензивном сарадњом са Управом царина, допринела контроли илегалне трговине штетних супстанци, али и остварила добру сарадњом са невладиним сектором.

Озонски омотач штити нас од великог дела изузетно штетног ултраљубичастог (УВ) зрачења Сунца. Супстанце које оштећују озонски омотач најзаступљеније су у расхладним уређајима и аеросолним распршивачима (спрејевима).

Државе потписнице Монтреалског протокола значајно су смањиле коришћење и испуштање штетних супстанци. Научне процене потврђују да се озонски омотач обнавља и да ће се до средине овог века вратити на стање од пре 1980. године.

Овогодишњи међународни слоган за обележавање 30 година Монтреалског протокола је Брига за сав живот под сунцем.