Обилазак Регионалне депоније Суботица и Зоо врта Палић

Обилазак Регионалне депоније Суботица и Зоо врта Палић

Министар заштите животне средине Горан Триван, у склопу обележавања годину дана рада Владе Републике Србије, обишао је данас Регионални центар за управљање отпадом Суботица и Зоолошки врт Палић.

Поводом годишњице рада Владе Републике Србије, Триван је истакао да је веома поносан на успех који је постигнут радом Министарства заштите животне средине, „Наш напредак се огледа у озбиљном разумевању и подизању еколошке свести цивилног и јавног сектора, као и медија. Народ је почео да реагује на проблеме животне средине, и године које су пред нама несумњиво ће донети још много успеха и Србија ће кренути путем водећих европских земаља у области екологије.“

Суботица спроводи низ важних пројеката, који се тичу области заштите животне средине, а један пример тога је управо Регионални центар за управљање отпадом, који финансира Европска унија. Обилазећи погон регионалне депоније, министар је нагласио да је Регионална депонија Суботица пример најсавременијег решења проблема депонија са којима се суочавамо. „Суботица и околина ће се очистити онако како треба, а то је оно што је најважније. Такође, кад буде готов погон регионалног центра отвориће се и многа радна места. Помоћи ћемо Суботици да овај пројекат заживи онако како треба“, рекао је Триван. Министарство заштите животне средине све време активно учествује у свим фазама израде пројекта и даје пуну стручну, законску и финансијску подршку изградњи и пуштању у рад Регионалног центра за управљање отпадом у Суботици.

„Зоо врт Палић је надалеко познат, пре свега због ентузијазма људи који су га успоставили и оних који су га одражали све до сад. Најважније питање је питање биодиверзитета, а оно је лепота који Србија има и коју мора и може да сачува и покаже. А Зоо врт Палић управо све то ради. Сви они који га посете могу да виде оно шта сви морамо да очувамо. Подржаћемо наше колеге, видети шта још треба од помоћи да би овај зоолошки врт напредовао“, рекао је министар приликом посете Зоолошком врту Палић.

Зоолошки врт Палић и Министарство заштите животне средине успешно сарађују већ више од једне деценије. Главни вид сарадње јесте у збрињавању живих примерака дивљих врста животиња које надзорни органи одузму или заплене приликом спречавања покушаја кријумчарења преко границе, али такође и приликом спречавања нелегалне трговине или нелегалног држања дивљих животиња у заточеништву унутар Републике Србије.

Триван је додао да помоћ неће бити усмерена само ка Зоолошком врту, већ и Палићком језеру. “Време је да  језеро Палић доведемо у ред и помогнемо Суботици да квалитет воде буде на високом нивоу и проблем отпадних вода које се уливају буде коначно решен. Влада Републике Србије спремна је да помогне целом овом крају, а прави доказ томе је што смо данас, на овај дан, управо овде“, закључио је министар заштите животне средине Горан Триван.

Видео материјал можете преузети са сајта агенције Инфобиро: www.infobiro.tv