Обележен „Светски дан без аутомобила“

Обележен „Светски дан без аутомобила“

Овај међународни датум установљен је са идејом да људи проведу бар један дан без аутомобила, да осете и доживе предности кретања без моторних средстава превоза, с крајњим циљем да градови постану одрживе урбане зоне еколошке мобилности.

Тим поводом, министар Триван указао је на значај промена навика, свести о утицају мобилности на животну средину и здравље људи, и неопходност окретања ка алтернативним, еколошки прихватљивим превозним средствима.

„Светски дан без аутомобила је дан који нас подсећа на то колико смо технолошки напредовали, али истовремено, да је потребно да мењамо своје навике и да се више боримо за бољу животну средину. Саобраћај у Србији један је од највећих извора загађења животне средине, а квалитет ваздуха у бројним градовима Србије лошијег квалитета“ рекао је министар Триван и додао да је то разлог да се окренемо другим еколошки прихватљивијим средствима превоза. „У Србији је само прошле године увезена 131 хиљада половних аутомобила, од чега је већина на дизел гориво, а око 62 посто старије од 12 година, што све заједно значи прекомерно загађивање животне средине, и то ће морати да се мења. Министарство ће предузимати  низ мера – од образовања и информисања и јачања свести најшире јавности, до практичних мера које ће подстакнути присуство електричних и хибридних возила у Србији“, истакао је Триван. „Цивилизацијски напредак неће моћи да се оствари без заштите животне средине, а економски напредак наше земље без материјалних улагања у екологију“, закључио је Триван.

Овај важан датум обележен је и уручивањем захвалница институцијама, компанијама и појединцима који су се истакли својим радом и залагањем у заштити животне средине и  побољшања квалитета ваздуха: Милутин Фолић, главни урбаниста Града Београда, због активне и предане борбе да Београд добије већи број бициклистичких стаза; Удружење грађана „Лека“, зато што у свом хуманом раду за помоћ старијим и немоћним особама користи искључиво бицикл као превозно средство и РТБ Бор који је изградњом фабрике сумпорне киселине 2015.године успео да Бор као град са једним од највећих аеро загађења у Србији претвори у град који је добио звездицу Европске агенције за заштиту животне средине за највећи напредак на пољу квалитета ваздуха.

У оквиру манифестације реализоване су креативне радионице у којима су учествовали деца и студенти, показујући иновативне еколошке начине за коришћење паркинга и делова моторних возила.