Обележен Међународни дан заштите животне средине

Вујовић  1

Обележен Међународни дан заштите животне средине

„У протеклом периоду остварен је велики напредак на пољу заштите животне средине, пре свега кроз унапређење регулаторног оквира за бржу и ефикаснију зелену трансформацију Србије. Усвојен је сет закона који су потврдили нашу решеност да се законодавство у овој области усагласи са европским. Прошле недеље усвојили смо Стратегију нискоугљеничног развоја, а усвојени су и Програм квалитета ваздуха и Програм развоја циркуларне економије. У току је припрема првог Програма прилагођавања на измењене климатске услове, као и врло интензиван процес израде Стратегије заштите животне средине – Зелена агенда са Акционим планом“, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на „Сајму зелених идеја, пројеката и инвестиција“ поводом обележавања Међународног дана заштите животне средине.

Вујовић 1Стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш захвалио jе Министарству на изузетној сарадњи и посебно похвалио реализоване пројекте и инвестиције који утичу на зелену трансформацију српске привреде и друштва. „Зелене иновације које су заживеле у пракси већ позитивно утичу на животну средину“, рекао је Бериш.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре похвалио је Министарство заштите животне средине и Владу Републике Србије за ажурно доношење закона и усаглашавање законске регулативе са европском, као и брзу изградњу неопходне инфраструктуре која доприноси зеленој транзицији Србије.

Вујовић 2„Кроз пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, данас се отвара позив јединицама локалних самоуправа за суфинансирање мера заштите ваздуха, који ће омогућити спровођење конкретних мера у оним локалним самоуправама које су израдиле планове квалитета ваздуха или су оствариле значајан напредак у планирању квалитета ваздуха. Позивам локалне самоуправе да се благовремено пријаве како би оствариле суфинансирање пројеката до 50% од укупне вредности и заједнички допринеле унапређењу квалитета ваздуха“, рекла је министарка.

На Сајму је учествовало и више од 40 аутора и ауторки зелених решења, а на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић" постављена је модна инсталација хаљина од рециклираног тексаса, која показује како остаци текстилне индустрије могу да буду употребљени за израду нове одеће уместо да заврше на отпаду, еко-теретана израђена од рециклираног дрвета, у којој су справе за вежбање направљене од стабала дрвећа извађеног из реке Саве.

Одржан је и наградни квиз о заштити животне средине, а изложена је и климатска капсула Центра за промоцију науке, која нуди увид у перспективу климатских промена кроз научне чињенице.

Вујовић 3