Обележавање јубилеја Географског факултета

Обележавање јубилеја Географског факултета

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао  је данас свечаној академији поводом обележавања 125 година постојања и успешног рада Географског факултета Универзитета у Београду.

Честитајући јубилеј, Триван је рекао да је улога високошколских организација, науке и образовања младих стручњака изузетно значајна основа заштите животне средине и очувања природних ресурса, и представља својеврстан патриотски чин. „Љубав према сопственој земљи се огледа у опхођењу према животној средини, а да би волели своју земљу, неопходно је да познајемо њену географију, јер је она одлика сваке државе“, нагласио је. Указао је да је стручност и компетентност у области географије, као и у области животне средине, од пресудног значаја, јер се бави проблемима који утичу на нашу будућност, и будућност наше деце. Тиме вођен, послао је поруку студентима Географског факултета да воле своју струку, да воле своју земљу, и да ће тако бити изванредни у ономе што раде. Министарство животне средине пружиће шансу младим људима да својим знањем допринесу решавању многобројних проблема у области животне средине.

Овом приликом, министру Тривану је додељена Плакета за наручите заслуге и допринос у развоју Географског факултета.

На овај дан 22. јуна 1893. године, српски великан, академик и ректор, проф. Др. Јован Цвијић основао је Географски завод као претечу садашњег Факултета и тиме поставио пут савременом изучавању простора, природе, људи и појава које нас окружују. Афирмација географије, која је верификована на најважнијим европским и светским институцијама, се и даље унапређује, а Географски факултет, од тог датума, као институција постоји и ради у континуитету са око 100 запослених и више од 3000 студената на свим нивоима студија.