Обележавање 5. јуна Дана заштите животне средине

Обележавање 5. јуна Дана заштите животне средине

world-environment-dayМинистарство пољопривреде и заштите животне средине обележиће у петак 5. јуна 2015. године 43. Међународни дан заштите животне средине. Међународни дан заштите животне средине први пут је обележен 1972. године и представља један од главних начина кроз које УН широм света развија свест о животној средини, подстиче политичку пажњу и акцију на унапређењу квалитета животне средине.

Тема овогодишњег Међународног дана заштите животне средине је "Седам милијарди снова, једна планета, конзумирај пажљиво". Циљ одрживог развоја је да се повећа квалитет живота за све људе, без повећања деградације животне средине и без угрожавања ресурса будућих генерација. Добробит човечанства, животне средине, као и функционисање привреде зависи од одговорног управљања природним ресурсима планете. Докази потврђују да људи конзумирају много више природних ресурса, него што планета може да обезбеди на одржив начин.

Поводом Дана заштите животне средине запослени у Министарству пољопривреде и заштите животне средине засадиће 43 стабла, у Шуми Кошутњак, као допринос развоју еколошке свести и нашег утицаја на животну средину.