Обележавање 17. јуна Светског дана борбе против дезертификације и суше

Састанак

Обележавање 17. јуна Светског дана борбе против дезертификације и суше

Поводом обележавања Светског дана борбе против дезертификације и суше, Министарство заштите животне средине је у петак 16. јуна 2023. године у Палати Србије у Београду, организовало Националну конференцију „Њено земљиште, њена права – улога жена у одрживом управљању земљиштем”.

Светски дан борбе против дезертификације и суше је проглашен резолуцијом Генералне скупштине УН 30. јануара 1995. године, а овогодишњим слоганом „Њено земљиште, њена права“ Конвенција Уједињених нација за борбу против дезертификације (УНЦЦД) потврђује своју посвећеност питању родне равноправности.

У складу са овогодишњом темом на глобалном нивоу, фокус националног скупа је био на праву жена на земљиште, као кључном за одрживо управљање земљиштем и за постизања циљева неутралности деградације земљишта.

састанак2Скуп је отворила државна секретарка Сандра Докић која је истакла да Србија препознаје важност родне равноправности и да је ова конференција одлична прилика да се направи још један искорак у унапређењу положаја жена које обрађују земљиште и самим тим допринесе достизању циљева неутралности деградације земљишта и спровођењу Конвенција Уједињених нација за борбу против дезертификације у Србији.

Уводну реч су дале и Јасмина Мурић у име Стана Божовић, председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност Србије и Надежда Дементиева, регионални координатор за везу са земљама централне и источне Европе из Секретаријата Конвенције.

Конференција је окупила широк спектар заинтересованих страна - представнике државних институција, међународних организација, академске заједнице и цивилног друштва, како би разговарали о правима жена у вези са земљиштем и њиховој улози у борби против деградирадацијом и одрживом коришћењу земљишта.

Такође, на овом скупу је био представљен и Национални извештај о напретку у имплементацији УНЦЦД, који је поднет Секретаријату Конвенција у фебруару ове године, а који се може наћи на следећем линку.

Скуп је организован уз подршку Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) кроз пројекат који финансира ГЕФ „Јачање институционалних и професионалних капацитета земаља потписница на националном нивоу ка побољшаном праћењу и извештавању УНЦЦД – ГЕФ 7 ЕА Umbrella VI”.