Ново поглавље у сарадњи Србије и Јужне Кореје у области заштите животне средине

Ново поглавље у сарадњи Србије и Јужне Кореје у области заштите животне средине

1-11Конференција „Међународна сарадња Србија – Кореја, Еколошка делегација и пројекти природне средине“ одржана је данас у Београду, у организацији Корејске агенције за трговину и улагања – КОТРА и Привредне коморе Зелене Србије. Конференцију су отворили министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Републике Јужне Кореје у Београду Деђонг Ју, који су у својим поздравним речима нагласили широке могућности и велики значај унапређења сарадње две земље у области заштите животне средине.

Министар заштите животне средине Горан Триван изразио је заинтересованост и отвореност Србије за развијање сарадње са страним партнерима, и за зелене инвестиције из развијене и технолошки напредне земље као што је Јужна Кореја, које могу приближити Србију европским и светским стандардима. „Свесни свих проблема и девастације животне средине који постоје у нашој земљи, од закопаног опасног отпада којег откривамо, пластичних кеса које проналазимо крај река, до угрожавања биодиверзитета... све је то за нас разлог да ствари мењамо на боље, изазов да се изборимо за здравију и чистију Србију“ рекао је министар Триван. „У протеклих неколико месеци обишли смо општине у Србији како би снимили стање у заштити животне средине у локалним срединама, и сагледали планове на њeном унапређењу. Дошли смо до прелиминарних резултата, до података о покренутим  и планираним пројектима и могућностима општина за њихову реализацију, и сада смо у могућности да са заинтересованим потенцијалним партнерима разговарамо на конкретне теме“ истакао је Триван.

2-5Наглашавајући да ова конференција означава ново поглавље у односима Србије и Јужне Кореје у области заштите животне средине, министар Триван је изразио сву отвореност за конкретизацију иницијатива за сарадњу. „Србија располаже са великим научним и стручним потенцијалом, као и квалитетном радном снагом, што је значајан капацитет за развијање сарадње у области заштите животне средине. Компаније из Јужне Кореје које у својој пословној политици имају уграђену бригу о заштити животне средине добродошле су у Србији, јер ће нам помоћи да имамо бољу животну средину и да се у Србији отварају нова радна места“, закључио је министар Триван.

3-21Гости из Јужне Кореје изразили су заинтересованост за размену знања и искустава у области заштите животне средине у Србији. Амбасадор Јужне Кореје у Београду истакао је да је деградација животне средине данас глобално питање, које захтева комплексни одговор у међународним оквирима. „Кореја је спремна до подели своја искуства које је до сада стекла у заштити животне средине, а која се тичу развијених технолошких решења у тој области. Радујемо се свим видовима сарадње са Србијом у области екологије, развоју билатералне сарадње и будућим инвестиционим зеленим пројектима“ нагласио је амбасадор.

4-5Рад Конференције организован је кроз сесије, посвећене политици заштите животне средине у Србији и тренутним потребама тржишта, и упознавању са технологијама заштите животне средине укључујући третман обраде воде у Јужној Кореји. Поводом доласка делегације Јужне Кореје, биће организовани пословни разговори са компанијама из области заштите животне средине.