Нема добрих законских решења без учешћа цивилног друштва и најшире јавности

Нема добрих законских решења без учешћа цивилног друштва и најшире јавности

Друштво не може напредовати и побољшавати квалитет живота грађана уколико се не повежу државни и цивилни сектор, уколико се не створи синергија на заједничком задатку, указао је министар заштите животне средине Горан Триван на скупу који је данас одржан поводом јавних консултација о предлозима нацрта три законска прописа из области заштите животне средине који ће ускоро кренути у процедуру јавне расправе.

Министарство заштите животне средине, заједно са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Архус центром Нови Београд, организовало је јавну консултацију о Нацрту закона о изменама и допунама закона о процени утицаја на животну средину, Нацрту закона о изменама и допунама закона о стратешкој процени утицаја на животну средину и Нацрту уредбе о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у области заштите животне средине.

„Нема добрих законских решења без званичне јавне расправе, без учешћа цивилног друштва и најшире јавности“, истакао је министар Триван указујући да је овај скуп парадигма заједничког рада државе и цивилног друштва, који морају да развијају заједнички дијалог. Министар је објаснио да је циљ оваквих консултација информисања и мотивисања јавности, како би се правовремено укључила у процес усвајања законских решења у екологији. „Министарство заштите животне средине препознаје значај и улогу невладиних организација као друштвене снаге која може да постиче унапређење заштите животне средине новим идејама, али и као вид контроле државног механизма, и утицаја на доношење одлука по питањима заштите животне средине“, нагласио је. „Позивам вас да нам се јављате, да разговарамо о овим и другим значајним темама из области заштите животне средине, не само ових десет дана одржавања јавних консултација, него и осталих дана у години. Министарство је широм отворило врата цивилном сектору, и хоћемо да радимо заједно, да би омогућили нашој деци да имају боље услове живота него што имамо ми“, рекао је Триван.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Андреа Орицио истакао је да ова међународна организација препознаје велики значај заштите животне средине као основе за безбедност људи, због чега, у партнерству са националним институцијама и невладиним организацијама, подржава реформске процесе у овој области. Он је истакао значај укључивања цивилног сектора, нарочито младих, у процес одлучивања о животној средини и активности које ће допринети бољем управљању и примени принципа Архуске конвенције.

Новим законским предлозима у вези с изменама и допунама закона о процени утицаја на животну средину, изменама и допунама закона о стратешкој процени утицаја на животну средину и уредбом о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у области заштите животне средине, остварено је транспоновање директива Европске уније и усклађивање са другим националним прописима којима се регулише овај област.

Данашњим скупом отворен је процес од десет јавних консултација које ће се наставити у још неколико градова широм Србије, којима ће бити омогућена рана партиципација најшире јавности, у складу са принципима Европске уније и Архуском конвенцијом.