Недопустиво је да се у Србији пречишћава само 8% отпадних вода

Недопустиво је да се у Србији пречишћава само 8% отпадних вода

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је у интервјуу агенцији „Бета“ да су заштита вода и пречишћавање отпадних вода један од највећих проблема Србије и да ће то бити приоритет. „Ситуација у третману отпадних вода је веома лоша. У Србији се прерађује само осам одсто отпадних вода, што је недопустиво", поручује министар Триван. Према његовим речима, у Србији има 44 постројења за прераду отпадних вода од којих само 32 функционишу, а од тога само неколико ради адекватним капацитетом и у потпуности пречишћава отпадне воде.

Министар додаје да тек 55 одсто становништва има прикључак за канализацију. "Од 450 насеља у Србији која имају више од две хиљаде становника, проценат прикључености на канализацију је 72 одсто, што је светски просек, али у насељима која имају мање од две хиљаде становника број оних који су прикључени на канализацију пада испод пет процената", рекао је он.

Министар Триван истиче да ће део средстава за решавање проблема отпадних вода стићи из Европске уније, која је за те намене предвидела око 160 милиона евра до 2020. године.

Он је подсетио да се пројекти за изградњу постројења за третман отпадних вода спремају у неколико градова, а да је најдаље у томе одмакао Београд, коме су потребна и највећа средства. "Београд има завршен пројекат чија реализација кошта милијарду евра, уложено је до сада око 200 милиона евра у припремне радове који су већ обављени", рекао је министар Триван.

За што боље обаљање овог посла у свим местима где је то потребно, он је најавио да ће његово министарство формирати посебан сектор који ће се бавити искључиво припремањем таквих и сличних пројеката, који ће помагати пре свега локалним самоуправама.

Министар Триван истовремено очекује да ће држава новооснованом Министарству заштите животне средине помоћи давањем подстицајног буџета за наредну годину. "Не желим да спекулишем о износу, али очекујем да буџет буде већи од пет милијарди динара, колико је ове године издвојено за животну средину", истиче он Триван.

Много више новца, процењује се око 15 милијарди евра, како је додао, биће потребно у наредне две до три деценије за решавање свих еколошких проблема и потреба Србије, укључујући и адаптацију на климатске промене. „Део потребних средстава уложиће држава, део међународна заједница, а део инострани инвеститори, међу којима би могли да буду и амерички, са којима сам разговара током управо завршене посете Вашингтону и Мериленду“, рекао је министар Триван и додао да би делегација америчких привредника који послују у области заштите животне средине требало до краја године да посети Србију. "Србија има потребе за инвестицијама, а инвеститори из САД су изразили спремност да дођу. Заинтересовани су за улагање у управљање отпадним водама и отпадом, заштиту природе и друге области, могу да нам донесу нова знања и модерне, чисте технологије", рекао је он наглашавајући како неће дозволити да Србија постане "гробље прљавих технологија", без обзира на потребу за индустријском и технолошком транзицијом привреде. Министар Триван је истакао је да се Србија озбиљно бави израдом плана адаптације на климатске промене, као и акционим планом за ту адаптацију и да ће једно од кључних средстава у тој борби бити пошумљавање. "Пошумљавање је најједноставнији, најефикаснији и најјефтинији начин борбе против климатских промена", нагласио је он и истакао да ће ново министарство користити добра искуства Београда који је за само шест година пошумио око 750 хектара. Што се тиче заштите природе и заштићених природних подручја, министар Триван је најавио да министарство већ ради на проширивању заштићених добара. "Србија по биолошкој разноликости спада међу 40 најважнијих подручја на свету и то је наша обавеза", поручио је он. Према његовим речима, Србија ће у наредном периоду морати да донесе још око 90 аката и прописа из области животне средине, како би до краја ускладила своје законодавство са оним у Европској унији. "До сад је много урађено, али сад почиње преломни тренутак за почетак завршне фазе послова у вези са Поглављем 27 о заштити животне средине", рекао је министар Триван.

Како би се очувала животна средина, он је најавио да ће контроле еколошке инспекције бити интензивиране и да би број инспектора морао да буде повећан. „Инспектори ће више обилазити предузећа и појединце са задатком да им објасне које су све њихове обавезе, јер се испоставило да много њих то заправо и не зна. Опомињаће и проверавати да ли су проблеми санирани, а онда ће се, без изузетака, ићи на казне за све који не поштују законе“, поручио је министар Триван.