Наставак сарадње са Програмом Уједињених нација за животну средину

Наставак сарадње са Програмом Уједињених нација за животну средину

unep2Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић одржала је састанак са директором регионалне канцеларије УНЕП-а за Европу и представницима Програмa Уједињених нација за животну средину (УНЕП). Тема састанака били су остваривање даље сарадње након успешно одржаног уводног састанка са заинтересованим странама, а поводом пројекта Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта, која се финансира из средстава ГЕФ фонда.

Овај пројекат који реализује Министарство у сарадњи са Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП) је активно наставио са предвиђеним активностима на припреми пројектне документације у сарадњи са стручњацима Министраства пољопривреде и заштите животне средине. Завршетак припремне фазе овог пројекта очекује се почетком следеће године, а средином 2015.године очекиван је сам почетак пројекта.

На састанку државни секретар Божовић се осврнула на недавно одржани билатерални скриниг поглавља 27 за област животна средина.

“Свесни смо колико је захтевна, скупа и комплексна област животне средине у процесу преговора са ЕУ, као и колико је важно питање финансирања. Најзахтевније области су воде и управљање отпада. Наша обавеза је да обезбеди 30 посто из националних средстава, док очекујемо 70 посто из европских фондова “, рекла је државни секретар Божовић.

unep1Божовић је истакла да су могућности огромне, да нам дају велику развојну шансу, коју Србија је сме пропустити.

„Стратегија апроксимације, која пројектује финансије које су нам потребне, рађена је 2011.године, док нас ове године очекује ревизија, с обзиром да су рокови померени. Највише новца је потребно за област вода 5,6 милијарди евра, 2,8 милијарди за управљање отпадом и 1,6 милијарди евра за индустријско загађење. Очекује нас велики борј питања питање депонија, регионалних депонија, пречишћавање отпадних вода, питање мониторинга, климатске промене “, рекла је Божовић.