Напредак Србије уско везан за животну средину

Напредак Србије уско везан за животну средину

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је да је питање напретка Србије уско везано за животну средину. „Србији су у области заштите животне средине потребне инвестиције од око 15 милијарди евра и ту можемо да обезбедимо много нових радних места“, рекао је министар Триван гостујући на телевизији Н1.

Он је нагласио да би део тих средстава могле да буду америчке инвестиције, јер су бројне компаније, са чијим је челницима разговарао у Сједињеним Америчким Државама, изразиле велико интересовање за могућности пословања у Србији.

„Делегација америчких привредника, који послују у области заштите животне средине, требало би пре краја године да посети Србију и тада ћемо детаљно разговарати о конкретним могућности за њихова улагања. Широка је лепеза и њихових интересовања и наших потреба – од управљања отпадним водама, управљања отпадном, до заштите природе и других области“, додао је министар Триван.

 „Они имају знање, чисте и добре технологије, располажу капиталом, а нама капитал недостаје. Постоји велики број америчких компанија које послују чистим технологијама, а нама је то веома важно, јер нећемо дозволити да у Србију уђу прљаве технологије“, поручио је министар Триван.

Он је подвукао да ће после његовог сусрета са помоћником америчког државног секретара за међународна питања животне средине и челницима државе Мериленд, бити настављена и политичка сарадња која ће помоћи да се инвестиције остваре.

Министар Триван је нагласио да ћемо средстава за заштиту животне средине интензивније тражити и из европских фондова. „Из Европске уније нам поручују да будемо ефикаснији у коришћењу тих средстава. Тачно је да нисмо довољно ефикасни, али смо тек на почетку. Ни једна земља није потрошила новац из фондова ЕУ, јер нико није имао довољно пројеката“, каже министар Триван.

"Мантра нашег рада ће бити пројекти без којих вам ништа не вреди, чак и да имате новца. Основаћемо у министарству посебан сектор за пројекте и помагаћемо локалним самоуправама. Морамо се озбиљно посветити изради пројеката, јер нам треба две до три године да бисмо стигли до почетка спровођења пројекта. Објаснићемо локалним самоуправама шта све морају да имају, шта треба да ураде и помоћи ћемо им да дођу  до пројеката", поручује министар Триван.