Најважнијe средство спровођења политике у области животне средине је инспекција

Најважнијe средство спровођења политике у области животне средине је инспекција

Министар заштите животне средине Горан Триван поручио је да ће се новоформирано министарство веома озбиљно и одговорно бавити животном средином. „У неким питањима бићемо бескопромисни, а нека ћемо решавати уз прихватљиве компромисе који омогућавају развој земље“, рекао је министар Триван гостујући у емисији „Таласање“ Првог програма Радио Београда.

Он је истакао да је најважнији инструмент спровођења политике у области животне средине инспекција, али да она нема ни довољно људи, ни опреме, ни новца. „Осим што морамо изнутра да реформишемо и унапређујемо инспекцију, не можемо ништа озбиљно да урадимо без подршке Владе Србије. Потребно је више новца и људи. Онолико колико се уложи, толики ће бити и напредак“, рекао је министар Триван.

Као приоритете новог министарства, Триван је истакао пре свега питање вода и смећа. „Прерада отпадних вода најважније је питање не само код нас, него на читавој планети. Ту је и питање одлагања и прераде отпада. И код ових приоритета највећи проблем је новац који држава нема и зато је неопходно јавно-приватно партнерство, кроз које ће приватне компаније улагати новац, доносити технологије и зарађивати од прераде, а држава сачувати контролу над тим ресурсима и надизарати технологије прераде. Док сам ја овде неће бити прљавих технологија у Србији“, нагласио је министар Триван.