Најкредибилнији систем менаџмента заштитом животне средине - реалност и за организације у Србији

Најкредибилнији систем менаџмента заштитом животне средине - реалност и за организације у Србији

PC110553„Усклађивање законских захтева у обласи заштите животне средине се неминовно рефлектује на компаније које послују на територији Републике Србије. Пред њима је заправо задатак достизања европских стандарда, што процес преговора и чини посебно осетљивим и деликатним“, изјавила је државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић говориће на завршној конференцији “ЕМАС III - Најкредибилнији систем менаџмента заштитом животне средине - реалност и за организације у Србији”.

Циљ ове компоненте пројекта био је да се измени законски оквир како би се омогућило компанијама из Србије да постану ЕМАС регистрована, као и да се припреме три компаније које послују у Србији за ЕМАС регистрацију. Искориштен је механизам регистрације за „треће земље“ као модел по коме ће се креирати законски оквир и успоставити ЕМАС систем на територији Републике Србије.PC110551

Државни секретар Божовић је изразила задовољство што у  Србији већ постоје три компаније које су спремне да у наредном периоду крену у процес ЕМАС регистрације, а то  „Галеника фитофармација“ из Београда, „Горење“ Ваљево и компанија „ТРС“ из Петроварадина.

PC110549Конференцију организује пројекат који финансира Европска унија "Спровођење закона у области контроле индустријског загађења, спречавање хемијског удеса и успостављање система ЕМАС".

Главни циљ Конференције је био промоција Еко менаџмента и шема провере (ЕМАС), инструмент управљања који је развијен од стране Европске комисије за компаније и остале организације да вреднују, извештавају и побољшавају своје перформансе у вези са животном средином, његове предности и први кораци у његовом увођењу у Србији.

На конференцији су учествовали представници Делегације ЕУ у Србији, национални и локални надлежни органи, индустријски оператери и организације са сертификованим системом менаџмента заштитом животне средина у складу са ИСО 14001:2004 (СРПС ИСО 14001:2005).