Награђене иновативне идеје за климатски отпорније локалне заједнице

Награђене иновативне идеје за климатски отпорније локалне заједнице

Министарство заштите животне средине и програм Уједињених нација за развој (УНДП) организовали су данас доделу награда представницима осам општина и градова са најиновативнијим идејним решењима која су пристигла на јавни позив “Изазов отворених података”, у оквиру заједничког пројекта под називом „Локални развој отпоран на климатске промене“.

„У Србији која је стратешки опредељена за дигитализацију, израда и примена оваквих иновативних решења је од великог значаја у области заштите животне средине. Наша земља мора да подиже капацитете, а ово је прави начин да се  кроз развој  иновација и “зелених” идеја у општинама  обезбеде  и привуку  инвестиције. Без ових података нема ни пројектно-техничких документација да се изведу пројекти у вредности од око 15 милијарди евра“, истакао је министар заштите животне средине Горан Триван на додели награда. Он је подсетио да Министарство већ други пут ове године уз подршку УНДП додељује награде најбољима чија решења имају практичну примену.

Заменица сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера рекла је да ће осам локалних самоуправа, победника “Изазова отворених података”, поред финансијске подршке до 10,000 УСД по пројекту, добити и стручно-саветодавну подршку у оквиру Климатског инкубатора, за даљи развој идеја у зреле пројекте спремне за примену. У Климатском инкубатору биће израђено и софтверско решење за побољшање управљања подацима, које ће омогућити да се умреже подаци различитих локалних заједница, као и да се повежу са базама података државних институција.

Најбоља иновативна решења у области отварања, доступности и унапређења управљања подацима од значаја за борбу против климатских промена  ће у почетку бити примењена у Крагујевцу, Крушевцу, београдској општини Звездара, Шапцу, Краљеву, Сремској Митровици, Ћуприји и Крупњу, а касније и широм Србије.