Нацрт Закона о националним парковима

Нацрт Закона о националним парковима

У складу са чланом 43. Закона о заштити природе („Службени гласник РСˮ, бр. 36/09, 88/10 и 91/10-исправка), Министарство пољопривреде и заштите животне средине

ОГЛАШАВА

Министарство пољопривреде и заштите животне израдило је Нацрт закона о националним парковима.

Како би се свим заинтересованим субјектима пружила могућност увида и достављања предлога, примедби и сугестија на предложени Нацрт закона, са садржином истог се можете упознати путем линка.

Јавна расправа о предложеном Нацрту закона ће отпочети доношењем и усвајањем Програма јавне расправе и водиће се и на округлим столовима, чије ће време и место одржавања бити накнадно објављени.

Основ за доношење Закона о националним парковима произилази из Устава Републике Србије и Закона о заштити природе („Службени гласник РС”, бр. 36/09, 88/10 и 91/10-исправка),  са којим се усклађује и овај закон.

Један од основних разлога за доношење овог закона је стављање ван снаге Закона о националним парковима, („Службени гласник РС”, број 39/93), осим одредаба чл. 6. и 7. и описа подручја националних паркова, ступањем на снагу Закона о заштити природе („Службени гласник РС”, број 36/09), а  до доношења посебног закона.

Кључни разлози за доношење овог закона су потреба прецизнијег одређивања граница и режима заштите, развоја и управљања, правила понашања, политике одрживог развоја, финансирање, улога и учешће становништва и јавности у функционисању националних паркова.

1. ЈАВНИ УВИД О О НАЦРТУ ЗАКОНА О НАЦИОНАЛНИМ ПАРКОВИМА ОДРЖАЋЕ СЕ У ТРАЈАЊУ ОД 20 ДАНА, ОД 16. СЕПТЕМБРА ДО 05. ОКТОБРА 2014. ГОДИНЕ.

Нацрт закона о националним парковима биће изложен на јавни увид на интернет страници Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Студија заштите Национални парк „Фрушка гораˮ, Студија заштите Национални парк „Ђердапˮ, Студија заштите Национални парк „Тараˮ, Студија заштите Национални парк „Копаоникˮ и Студија заштите Национални парк „Шар планинаˮ биће изложене на јавни увид у просторијама Министарства пољопривреде и заштите животне средине, 11070 Нови Београд, Омладинских бригада 1, VI спрат, канцеларије 637 и 639, сваког радног дана од 13-15 часова.

Студија заштите Национални парк „Фрушка гораˮ биће изложена на јавни увид у просторијама Покрајинског завода за заштиту природе, 21000 Нови Сад, Радничка 20а, и просторијама Јавног предузећа „Национални парк Фрушка гораˮ, 21208 Сремска Каменица, Змајев трг 1, сваког радног дана од 12-14 часова.

Студија заштите Национални парк „Ђердапˮ биће изложена на јавни увид у просторијама Завода за заштиту природе Србије, 11070 Нови Београд, Др Ивана Рибара 91, и просторијама Јавног предузећа „Национални парк Ђердапˮ, 19220 Доњи Милановац, Краља Петра I 14, сваког радног дана од 12-14 часова.

Студија заштите Национални парк „Тараˮ биће изложена на јавни увид у просторијама Завода за заштиту природе Србије, 11070 Нови Београд, Др Ивана Рибара 91, и просторијама Јавног предузећа „Национални парк Тараˮ, 31250 Бајина Башта, Миленка Топлаовића 3, сваког радног дана од 12-14 часова.

Студија заштите Национални парк „Копаоникˮ биће изложена на јавни увид у просторијама Завода за заштиту природе Србије, 11070 Нови Београд, Др Ивана Рибара 91, и просторијама Јавног предузећа „Национални парк Копаоникˮ, 36354 Копаоник,  сваког радног дана од 12-14 часова.

Студија заштите Национални парк „Шар планинаˮ биће изложена на јавни увид у просторијама Завода за заштиту природе Србије, 11070 Нови Београд, Др Ивана Рибара 91, и просторијама Јавног предузећа „Национални парк Шар планинаˮ, 38236 Штрпце, Брезовица,  сваког радног дана од 12-14 часова.

Физичка и правна лица могу у току трајања јавног увида, закључно са 5. октобром 2014. године, доставити у писаној форми примедбе на документа о заштити Министарству пољопривреде и заштите животне средине, Заводу за заштиту природе Србије и Покрајинском заводу за заштиту природе, поштом или на писарницу, са назнаком „Нацрт закона о националним парковима  – Јавна расправа ”.

  1. ТЕРМИНИ ОДРЖАВАЊА ЈАВНИХ РАСПРАВА БИЋЕ НАКНАДНО ОБЈАВЉЕНИ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ.
  2. ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕНОМ ЈАВНОМ УВИДУ биће објављен на интернет страници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије и Покрајинског завода за заштиту природе.