МЗЖС започело уклањање историјског отпада са локалитета ХК „Вискоза“

Министарство заштите животне средине

МЗЖС започело уклањање историјског отпада са локалитета ХК „Вискоза“

Министарство заштите животне средине започело је процес уклањања историјског отпада на локацији некадашње фабрике „Вискоза“ у Лозници. Како је измештање опасног отпада сложен технолошки процес, а сви објекти су у руинираном стању, у току је рашчишћавање терена како би се обезбедио приступ машинама и пумпама за скупљање и транспорт отпада.

Министарство заштите животне срединеТрећу годину заредом, Министарство заштите животне средине уклања историјски отпад настао уништавањем, стечајем или погубним приватизацијама фабрика после петооктобарских промена.

Фабрика "Вискоза", некадашњи гигант, у којој је у 13 погона било запослено 11.000 радника, 2009. године је отишла у стечај. Прoцењене количине отпада који се још налази у "Вискози", а који се бар по једном параметру класификује као опасан у складу са домаћим законским актима, износе око 2500 Т. Евидентирано је  и око 2000 метара кубних накупљене воде која је испитана и карактерисана као неопасна отпадна вода (сходно накупљању после кишног периода).

У овом комплексу је заостала велика количина контаминираног материјала: разне неорганске соли, контаминирани сорбенти на бази активног угља, продукти сагоревања, раствори соли и можда најопаснији угљен-дисулфид у облику водене емулзије у базенима.

Министарство заштите животне срединеУгљен-дисулфид, који ће бити уклоњен из „Вискозе“ неколико индустрија користи као сировину или материјал за израду производа, као што су рајон, целофан и угљен-тетрахлорид, док је његов највећи корисник индустрија производње вискозних влакана. По хемијским карактеристикама, с обзиром да је одличан растварач, при повећаној концентрацији хемикалија је која је опасна по живот јер делује највише на нервни систем.

Коначан циљ јесте решавање вишедеценијског еколошког проблема Лознице.

Министарство заштите животне средине