Мрки медвед враћен у природно станиште

Мрки медвед враћен у природно станиште

DSC_1142Министарство пољопривреде и заштите животне средине – Група за спровођење CITES конвенције, у сарадњи са Биолошким Факултетом Универзитета у Београду, стручњацима за мрке медведе, специјализованим рехабилитационим центром за сирочиће дивљих мрких медведа у Румунији (Association for Conserving Natural Values - ACNV) и међународном невладином организацијом Четири Шапе данас je транспортовала из Румуније и пустила назад у природу на подручју Источног Мојстира једног мрког медведа (Ursus arctos).

Млади мужјак мрког медведа враћен је назад у природу након више од годину дана рехабилитације у специјализованом центру у области Харгхита у Румунији, под надзором румунског биолога Леонарда Берецког. Подсетимо, полиција из Тутина пронашла је у селу Чулије у незаконитом поседу физичког лица, младог мужјака мрког медведа као и две младе женке из истог легла. Након одузимања и привременог збрињавања од стране шумарског инспектора из Тутина, три мечета су збринута ради професионалне неге у Зоолошки врт Палић. Ради омогућавања посебног вида рехабилитације и враћања назад у природну средину, три мечета су у мају месецу транспортована у специјализован центар за рехабилитацију сирочића младих мрких медведа у Румунији, где су били у ограђеном простору у дивљини, изоловани од људи, али под надзором румунског биолога.

Након што је донета стручна процена да је јединка спремна за враћање назад у природу, почело са са реализацијом ове активности.

DSC_1206Мрки медвед је строго заштићена врсте на територији Републике Србије, и заштићена је међународним уговорима попут Конвенције о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре (CITES). Лов је строго забрањен и предвиђене су санкције од 1,000,000 динара по примерку (укључујући и онеспособљавање опстанка у приорди у случају младунаца страдале мечке) као и затворска казна до 5 година у складу са одредбама Кривичног законика.