Министри животне средине Републике Србије и Републике Кореје потписали Меморандум о разумевању и сарадњи у области заштите животне средине

Министри животне средине Републике Србије и Републике Кореје потписали Меморандум о разумевању и сарадњи у области заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван, борави у званичној посети Републици Кореји, на позив министарке заштите животне средине Републие Кореје, Kim Eunkyung, и учествује у раду конференције Глобални зелени центар (Global Green Hub Korea), која се одржава од 5. до 7. септембра у Сеулу.

На једанаестогодишњици највеће корејске конференције која се фокусира на зелену индустрију, окупили су се еколошки светски лидери, како би се повезали и идентификовали могућности будуће сарадње.

Министар Триван обратио се присутним представницима земаља уводним обраћањем, у церемонијалном делу отварања Конференције.

На маргинама Конференције, одржани су билатарални састанци делегација Републике Србије и Републике Кореје, предвођене  замеником министра животне средине Републике Кореје Cheon-gyu Park-ом. Разговарало се о приоритетним областима сарадње између две земље, посебно о инвестирању  у  пројекте управљања отпадом и отпадним водама, као и у сфери контроле аерозагађења, загаћења од пољопривредне делатности, ремедијације земљишта и климатских промена.

Министар Триван иницирао је сарадњу између универзитета и научних институција у области просторног и урбаног планирања, планирања предела, размену знања, искуства, као и учешће наших представника на обукама и семинарима ради усвајања знања о новим технологијама у области заштите животне средине.

Министар заштите животне средине Горан Триван је данас у Сеулу приликом званичног састанка  са   министарком животне средине Републике Кореје Kim Eunkyung  потписаo Меморандум о разумевању и сарадњи у области заштите животне средине између два министарства.

Потписивање меморандума представља шансу и темеље на којима Република  Србија и Република Кореја могу развијати кооперативне пројекте у области заштите животне средине. Кључне поруке и предлози сарадње Корејске стране, односе се на сарадњу у преношењу искустава у доношењу и измени закона и прописа у области заштити животне средине, изградњи оквирне структуре за управљање животном средином, изради и имплементацији средњорочних и дугорочних свеобухватних мера за очување животне средине, пружању административне и финансијске подршке локалним властима за управљање животном средином.

Министар Триван позвао је представнике Министарства животне средине Републике Кореје, представнике КОТР-е (Агенције за промоцију трговинских инвестиција) и бизнис сектора у званичну посету Републици Србији, када би се разговарало о конкретним пројектима и активностима сарадње у партнерском и отвореном дијалогу.