Министри Триван и Ружић са делегацијом из Мериленда састали су се са највишим званичницима Републике Србије

Министри Триван и Ружић са делегацијом из Мериленда састали су се са највишим званичницима Републике Србије

posetaМинистар заштите животне средине Горан Триван и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, са делегацијом савезне државе Мериленд из САД коју предводи државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит састали су се јуче са највишим званичницима Републике Србије.

У Привредној комори Србије, са г-дином Марком Чадежом, председником ПКС разговарали су о значају пословања америчких компанија за развој привреде у Србији и да је њихов допринос кроз производњу, извоз и запошљавање све већи.

Такође су присуствовали презентацији једног од водећих пројеката у Србији, „Београд на води“. Том приликом делегација је видела спремност наше земље за велике пројекте. Министар Триван и државни секретар Вобенсмит, истакли су да имају заједничку идеју да побољшају животе грађана тако што ће међусобном сарадњом знатно допринети развоју заштите животне средине у Србији.

Премијерка Србије, Ана Брнабић на састанку са делегацијама истакла је да је Србија увелико почела да се развија у овој области, што доказују бројне иностране компаније које послују у области заштите животне средине у Србији. И да је неопходно тај развој подићи на још виши ниво.

„Долазак инвеститора у Србију и улагања у привреду је од великог значаја за нашу земљу, да би она могла да напредује на свим пољима“, истакао је министар спољних послова Ивица Дачић на састанку са делегацијом и министрима. Том приликом шеф делегације из Мериленда изразио је велико задовљство што је у посети Србији и будућој сарадњи.

Посета привредно-политичке делегације Мериленда је резултат разговора које је министар заштите животне средине Горан Триван водио пре неколико месеци током боравка у САД, где су бројне америчке компаније исказале велико интересовање за улагање у Србију.

Министар Триван, истакао је да је сарадња са савезном државом Мериленд од великог значаја за Србију, јер је она једна од најнапреднијих држава у САД у погледу заштите животне средине. Једна од најбитнијих тема је инвестирање америчких компанија у прераду отпадних вода, прераду комуналног отпада и у ремедијацију земљишта. Србија ће путем ове сарадње брже и боље приступити решавању ових питања.