Министарству пољопривреде и заштите животне средине први пут додељене награде у области заштите озонског омотача

Министарству пољопривреде и заштите животне средине први пут додељене награде у области заштите озонског омотача

20160601_140233Министарствo пољопривреде и заштите животне средине први пут је као институција награђено медаљама и сертификатима за успешно спречавање илегалне трговине супстанцама, које оштећују озонски омотач, на Регионалном састанку царинских органа земаља Озонске мреже за Европу и централну Азију у Ашхабаду, који је одржан у мају 2016. године. Одељење за заштиту природних ресурса из Сектора за заштиту животне средине награђено је за доследну примену iPIC механизма, као једног од начина за превенцију илегалног промета овим супстанцама.

Додела награда озонске мреже се организује сваке две године и ове године је организована по четврти пут. Преставници Министарства су раније награђивани 2010, 2012, 2014. и 2016. године и самим тим Србија представља лидера у региону у погледу предузимања превентивних активности.

Поред представника Републике Србије ове године награде су добили и представници надлежних министарстава, царинских служби и полиције из Босне и Херцеговине, Кине, Хрватске, Европске уније, Грузије, Киргистана, Румуније, Русије, Шпаније, Турске, Таџикистана, Украјине и Узбекистана.

20160601_140352  2Илегална трговина супстанцама које оштећују озонски омотач и производима који их садрже представља озбиљан проблем за већину потписница Монтреалског протокола о супстанцама које оштећују озонски омотач и из тог разлога је важна добра сарадња и размена искустава. iPIC механизам је неформални механизам размене информација између надлежних органа земаља међу којима се врши промет супстанцама које оштећују озонски омотач и на тај начин омогућава нпр. земљи увозници као што је Србија да провери да ли је одређени увоз ових супстанци легално и уз сву потребну документацију извезен из земље извознице. Комуникација се врши или путем електронске поште или користећи посебан iPIC портал. Доследна примена овог механизма довела је до смањења броја случајева потенцијалне илегалне трговине, односно случајева у којима је утврђено да нема уредне документације, као и до побољшања квалитета података које Србија и њени партнери извештавају у оквиру својих обавеза.

Контрола илегалне трговине је један од кључних фактора за испуњавање обавеза у оквиру Монтреалског протокола, међународног спразума који за циљ има смањење оштећења озонског омотача кроз смањење потрошње супстанци које га оштећују.

Супстанце које оштећују озонски омотач се у нашој земљи најчешће користе као расхладни флуиди у уређајима за климатизацију и хлађење, али се могу користити за производњу пена, као потисни гасови у противпожарним апаратима и медицинским средствима и као растварачи.